Hlavní obsah

Přátelé jižní Moravy se setkají na první přehlídce krojů a vína, dostanou i polibek od krojovaných

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinařská obec Starovice na Břeclavsku bude v sobotu 1. srpna svědkem historicky prvního setkání přátel jižní Moravy.

Foto: I love Jižní Morava

I tento kroj ze Staroviček bude k vidění na 1. setkání přátel jižní Moravy

Článek

Zakladatelé internetové komunity I love Jižní Morava věří, že touto jedinečnou přehlídkou krojů a ochutnávkou vín napříč celou jižní Moravou založí tradici, která se zapíše do srdcí všech jejich příznivců.

Internetová komunita I love Jižní Morava má na třiašedesát tisíc fanoušků z celé republiky i ze zahraničí. A někteří z nich se v sobotu do Starovic chystají. „Chtějí zažít svou milovanou Moravu na vlastní kůži. Poznat její tradice, ochutnat vína, nasát jedinečnou atmosféru léta na Moravě,“ uvedl Jan Záhora, zakladatel facebookové komunity I love Jižní Morava, která si za dva roky získala svou prestiž a neustále se rozrůstá.

Ten, kdo do Starovic přijede, může se těšit nejenom na přehlídku více jak padesáti krojů z celé jižní Moravy, ale může ochutnat místní kulinářské speciality i čtyři stovky vín. V přírodním areálu, kde se setkání koná, budou k vidění i ukázky výroby svíček z včelího vosku a panenek z kukuřičného šustí či paličkování a malování krojových mašlí a velikonočních vajíček.

Setkání začíná v 10 hodin a potrvá do pozdního večera. Programem bude po celý den provázet moderátor, herec libereckého divadla a rodák z Hustopečí, Jurka Háder.

Během dopoledne vystoupí Mužáci z Morkůvek a dětský národopisný soubor z Moravského Žižkova Žižkovjánek předvede dětský verbuňk. „Slavnostní zahájení našeho prvního setkání Přátel jižní Moravy bude o půl jedné po poledni. Hned poté bude ukázka toho, co obnáší, když se děvčica obléká do kroje,“ upřesnil Jan Záhora.

Průvod desítky krojovaných párů začne ve 14 hodin. Své obce, tradice, tance či verbuňk předvedou tanečníci a členové chas z Podivína, Moravského Žižkova, Lanžhota, Šakvic, Dolních Dunajovic, Starovic, Borkovan, Boleradic, Morkůvek, Velkých Pavlovic, Hustopečí, Velkých Bílovic, Horních Bojanovic, Němčiček či Vrbice.

Od 15.45 hodin pak vystoupí národopisný soubor z Němčiček a u cimbálové muziky budou moci lidé zpívat až do podvečera. „To také vyhodnotíme soutěž o nejhezčí krojovaný pár, který budou po celý den vybírat sami návštěvníci,“ řekl Jan Záhora.

A poté už začne afterparty, diskotéka pro krojované i nekrojované, jejíž součástí bude i humorné pokračování oblékání děvčice v kroji, tentokrát však v opačném pořadí. Kroj se bude z dívky vysvlékat.

Další zajímavostí setkání přátel jižní Moravy bude možnost koupit si štěstí, respektive polibek od krojovaných. „Chceme, aby se lidé na akci co nejvíce poznali, aby tam byla opravdu přátelská atmosféra. Bude to možná taková recese, ale už teď podle ohlasů víme, že o ni bude velký zájem. Ten, kdo bude chtít, tak si koupí za symbolický poplatek poukázku na štěstí, a odpoledne si ji bude moci proměnit u krojovaných za polibek,“ říká k originálnímu nápadu Jan Záhora.

Po celý den budou otevřené také starověké sklepy a v místní sokolovně bude prezentace a ochutnávka čtyř stovek vín od rozličných vinařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám