Hlavní obsah

Praha vzpomíná na oběti válečného konfliktu na Ukrajině

Novinky, Tomáš Kopečný

Válka a mír v ukrajinské oblasti Donbas je ústředním tématem výstavy velkoformátových fotografií, která bude ve středu 20. května zahájena v Praze na Karlově náměstí. Akce se koná z iniciativy Ing. Kristýny Zelienkové, místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti PS PČR.

Foto: Archív Výstava Donbas: válka a mír

Výstava s názvem Donbas: válka a mír chce ukázat veřejnosti těžké osudy obyvatelů Ukrajiny, podnítit diskuzi a zamyšlení se nad vážností situace.

Článek

Příčinám ozbrojeného konfliktu a aktuální situaci na Ukrajině se bude následně věnovat i panelová diskuze za účasti významných představitelů českého a ukrajinského parlamentu.

„Během mých pravidelných cest na Ukrajinu jako členka stálé parlamentní delegace do Parlamentní Rady Evropy se velmi často dostávám do kontaktu s obyvateli válečných zón. Pohled na jejich bolest a utrpení mě vždy nutí přemýšlet nad danou situací a možnostmi pomoci nás ostatních. Výstava s názvem Donbas: válka a mír má za cíl ukázat široké veřejnosti těžké osudy obyvatelů Ukrajiny, podnítit diskuzi a zamyšlení se nad vážností situace. Možná si pohledem na dané fotografie lidé uvědomí, že každá pomoc je důležitá a že se nás konflikt na Ukrajině také týká,“ vysvětluje Kristýna Zelienková, místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti PS PČR a členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

„Vernisáž se uskuteční ve středu 20. května od 17 hodin v horní části parku na Karlově náměstí naproti Novoměstské radnici za účasti jejich excelencí velvyslanců Ukrajiny v ČR a českého velvyslance na Ukrajině Boryse Zajčuka a Ivana Počucha. Výstava potrvá až do pondělí 8. června,“ doplnila Kristýna Zelienková

Zahájení výstavy doprovodí panelová diskuze, která bude reagovat na současnou situaci na Ukrajině a krizi v Donbasu. Na toto téma vystoupí poslankyně Parlamentu Mariia Ionová a Iryna Gerashchenko, bývalý sovětský disident a jeden z vůdců Krymských Tatarů Mustafa Džemilev a za Českou republiku Karel Schwarzenberg. Pozvání přijali rovněž fotograf Maksim Levin a Mykola Kapitonenko z organizace Centre for International Studies v Kyjevě.

Reklama

Výběr článků

Načítám