Hlavní obsah

Požár rodinného domu odnesl jeho majitel popáleninami

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škodu za půl miliónu korun způsobil v sobotu 1. dubna odpoledne požár rodinného domu v Kostelanech nad Moravou na Uherskohradišťsku. Oheň zničil střechu a poškodil stavební nosné konstrukce a elektroinstalace.

Foto: HZS Zlínského kraje

Rodinný dům po uhašení požáru.

Článek

„Majitel domu, starší pán, utrpěl popáleniny na hlavě a na rukou. Zdravotníci ho odvezli do nemocnice. Včasným nahlášením požáru a rychlým zásahem hasiči uchránili majetek za nejméně dva milióny korun. Příčina požáru zůstává nadále v šetření, vyšetřovatelé pracují s několika verzemi,“ informoval Roman Žemlička z HZS Zlínského kraje.

V 15:24 hodin přijali hasiči oznámení, že ze dveří rodinného domu vychází hustý dým. Bojovat s plameny vyjela jednotka profesionálních hasičů z požární stanice Uherské Hradiště, a jednotky dobrovolných hasičů z Kostelan nad Moravou, Nedakonic, Boršic a Kudlovic.

„Hasiči zjistili, že požár vznikl v přízemí domu v kuchyni, a odtud se rozšířil na střechu. Majiteli domu, který utrpěl popáleniny na hlavě a na rukou, poskytli hasiči předlékařskou pomoc. Později ho předali do péče zdravotnické záchranné služby,“ popsal situaci mluvčí hasičů.

Vzhledem k tomu, že v blízkosti střechy je umístěno vedení nízkého napětí, nechal velitel zásahu povolat pohotovostní službu správce sítě. Po odpojení napětí hasiči několika proudy vody uhasili plameny. Zakouřené prostory odvětrali přetlakovým ventilátorem. Po celou dobu pohybu na požářišti pracovali hasiči v dýchacích přístrojích. Na střechu se dostali jen za pomocí nastavovacích žebříků,“ uvedl Roman Žemlička.

Po uhašení plamenů zkontrolovali hasiči s termokamerou teplotu stavebních konstrukcí hořícího domu, a také teplotu konstrukcí mezi ním a sousedním stavením. Následně začali rozebírat konstrukci střechy a trosky nakládali do přistaveného kontejneru a na traktorovou vlečku.

K požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů i Policie České republiky, příčina vzniku zůstává v šetření hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám