Hlavní obsah

Postoj Čechů k Evropské unii bude jedním z témat olomoucké konference

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Kavárna Evropa s cílem podpořit znalosti a zájem občanů o problematiku Evropské unie se blíží ke svému konci. Závěrečná konference tohoto projektu míří do Olomouce a nad zajímavými tématy budou diskutovat přední odborníci a zajímaví hosté. Svůj pohled přednesou také středoškoláci.

Foto: Kavárna Evropa

Kavárna Evropa

Článek

V pondělí 2. června 2014 se uskuteční prestižní konference projektu Kavárna Evropa. Konference začíná v 9:30 a koná se reprezentativních prostorách Clarion Congress Hotelu Olomouc. Projekt Kavárna Evropa realizují obecně prospěšné společnosti EUTIS a Civipolis za podpory Zastoupení Evropské komise v ČR a nadace Konrad Adenauer Stiftung.

Projekt měl za cíl zvýšit participaci a zájem (nejen mladých) lidí o problematiku EU. V průběhu projektu se debatovalo zejména o občanství EU, právech občanů EU, možných budoucích podobách EU a případných reformách nezbytných pro zlepšení každodenního života občanů.

S ohledem na proběhnuvší volby do EP se diskutovalo také o roli Evropského parlamentu a poslanců EP zvolených v ČR. Neméně zajímavým tématem byla také úroveň informování o evropských otázkách v ČR, role a vliv médií na nezájem populace o EU atp. Nejen o těchto tématech bude také závěrečná konference. 

Pozvání na první panel přijali osobnosti jako vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal, známý politolog a vedoucí Katedry politologie a evropských studií FF UP v Olomouci Tomáš Lebeda, bývalý primátor Olomouce a poslanec Parlamentu České republiky Martin Novotný a další z poslanců Olomouckého kraje Jiří Zemánek. Tímto panelem bude provázet neméně známý politolog Pavel Šaradín

Na druhém panelu bude prezentovat zajímavá sociologická data Daniel Prokop, sociolog a analytik agentury Median. Účastí přispěje do diskuze i hlavní analytik think tanku Evropské hodnoty Jan Kovář. Michal Brumar, pedagog Gymnázia Olomouc, Čajkovského seznámí přítomné s pohledem na výuku evropské integrace v kontextu s rámcovým vzdělávacím programem pro gymnázia. Oživením konference bude prezentace středoškolských studentů - vítězného týmu série simulovaných TV debat ze Slovanského gymnázia. Druhý panel moderuje Radim Kašpar. 

Realizace projektu byla zahájena v listopadu 2013. Kromě této závěrečné konference se uskutečnily všechny tři hlavní klíčové aktivity, tedy besedy na středních školách, besedy v kavárnách pro širokou veřejnost a simulace TV debat (s moderací Daniely Písařovicové). 

První dvě aktivity se uskutečnily v sedmi městech ČR na vybraných gymnáziích (Pardubice, Zlín, Olomouc, Žďár nad Sázavou, Brno a Ostrava). Z přihlášených studentských týmů (3-5 členných) se zrealizovalo celkem 6 simulovaných TV debat na témata nezaměstnanost mladých lidí v EU, společná zahraniční a bezpečnostní politika EU a evropské občanství. Každé debaty se účastnily 3 týmy, přičemž každý z nich obhajoval jedno vybrané stanovisko, ideologický postoj). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám