Hlavní obsah

Portheimka v prosinci nabídne výstavu obrazů a maleb Josefa Lady

Novinky, Ivona Karvinen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská část Praha 5 zve veřejnost na výstavu obrazů a maleb Josefa Lady. Uskuteční se od 4. prosince 2012 do 4. ledna 2013 v Galerii Portheimka na Smíchově.

Foto: Ivona Kratochvílová

Pozvánka na výstavu Josefa Lady

Článek

Ilustrátor, kreslíř, malíř, scénograf a spisovatel Josef Lada se narodil 17. prosince 1887 v středočeské vesnici Hrusice, která se nachází nedaleko Prahy. Zemřel 14. prosince 1957 Praze a je pochován na Olšanských hřbitovech.

Ladův výtvarný projev, který je založen na pozorování a vynikající paměti, je svérázný a osobitý. Lada začal kreslit ještě dříve, než se naučil psát. Snad každý pozná na první pohled Ladovu tvorbu. V jeho kresbách ožívá malířovo dětství a rodná vesnice se skromným životem řemeslníků a domkařů, kde čas plyne od jara do zimy mezi prací a drobnými radostmi.

Z výtvarných technik používal nejraději kresbu, kvaš a temperu. Jeho doménou byla dětská ilustrace, ale nebránil se ani ilustrovat knihy pro dospělé. Umělcův všestranný talent se projevil i v písemné podobě. Sám napsal a ilustroval řadu knih, z nichž nejznámější je Kocour Mikeš.

Výstava bude přístupná každý den kromě pondělí, vždy od 13.00 do 18.00 hodin. Výjimkou, kdy budou výstavní prostory uzavřeny, jsou oba svátky vánoční (25. a 26. 12. 2012) a Nový rok (1. 1. 2013).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám