Hlavní obsah

Policisté pátrají po pachateli krádeže staré kamenné sochy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie České republiky - KŘP Pardubického kraje hledá pachatele krádeže sedmdesát let staré kamenné sochy na hřbitově v Tisové.

Foto: PČR

Fotografie pietního místa na hřbitově v Tisové před krádeží.

Článek

Obec Tisová se nachází v Pardubickém kraji v okrese Ústí nad Orlicí, zhruba pět kilometrů od Vysokého Mýta.

V nevelké obci žije bezmála 600 obyvatel. První zmínka pochází z roku 1407. Název pravděpodobně vznikl po tisu, stromu, který buď vynikal velikostí nebo nějakou jinou důležitostí.

K pamětihodnostem patří architektonicky zajímavá selská stavení, bývalý panský dvůr, kaple svatého Vojtěcha s kamenným krucifixem, postavená uprostřed zeleně roku 1775, a pěkně ošetřovaný hřbitov.

Snad tato historie přilákala nenechavce, který však nepřišel obdivovat práci sochařů a architektů ani uctít památné místo posledního odpočinku zemřelých.

V týdnu před velikonočními svátky, v době od 26. března 10 hodin do 29. března 15.30 hodin si neznámý návštěvník z pietního místa na hřbitově v Tisové nezákonně přivlastnil sochu postavy muže se zkříženýma rukama na prsou. Tato přibližně sedmdesát let stará kamenná socha byla umístěna v obdélníkovém výklenku s křížem o rozměru 25 x 75 x 25 centimetrů přiléhajícímu k náhrobnímu kameni.

Podle sdělení policejní mluvčí Lenky Vilímkové se po pachateli stále pátrá. Policie by proto uvítala svědectví osob, které se v inkriminované době pohybovaly u hřbitova, případně by mohly sdělit další informace vedoucí k vypátrání odcizené sochy. Informace je možné sdělit na linku 158 nebo na telefonní číslo 974 580 741.

Za zmíněnou krádež s předběžně vyčíslenou škodou 70 tisíc korun hrozí zloději až pětiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám