Hlavní obsah

Pohled na krásu Orlických hor a okolí poprvé nabídne nová rozhledna na Velké Deštné

Novinky, Dana Ehlová

Jedna z nejsledovanějších staveb v Orlických horách a celém Podorlicku – rozhledna na Velké Deštné – je hotová. Trvalo mnoho let, než se realizace podařila, ale výsledek nakonec stojí za to. Slavnostní otevření se uskuteční v sobotu 26. října ve 12 hodin.

Foto: David Stejskal

Jedna z nejsledovanějších staveb v Orlických horách i celém Podorlicku – rozhledna na Velké Deštné – je hotová.

Článek

Turisté a milovníci hor se tedy dočkali. Ve výšce 1115 m n. m. vyrostla za necelého půl roku stavba z ocelové konstrukce s dřevěným opláštěním, jejíž vrcholek, od září „vykukující“ z nejvyššího vrcholku hor, už zaznamenali lidé z poměrně velké vzdálenosti.

Vzhled rozhledny za bezmála 5 milionů korun je inspirován přírodními podmínkami, panujícími na Velké Deštné. O tom, že je zde třeba počítat především s deštěm, vypovídá už sám název hory, k němu se pravidelně přidává vítr o různé síle, která ovlivňuje směr a úhel padajícího deště. Hlavním vizuálním a výtvarně-estetickým motivem návrhu se proto stal déšť unášený větrem.

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 17,60 metru a při dobré viditelnosti umožní mimořádný výhled na hory a do podhůří na české i polské straně.

Slavnostní otevření, jehož součástí bude také připomínka 30 let existence srubu pod Velkou Deštnou, dobře zapadá do prodlouženého svátečního víkendu. Vše začne v 10 hodin, kdy od hájenky u Šerlichu odstartuje pěší výstup k rozhledně s překvapeními na trase.

Organizátoři v čele se starostkou obce Alenou Křížovou očekávají velký zájem veřejnosti, a proto prosí účastníky sobotní akce, aby se řídili těmito pokyny:

„Žádáme vás, abyste využili posílenou autobusovou dopravu z Deštného (zastávka Národní dům, lanovka, hotel Orlice) a předešli tak dopravním komplikacím. Start pěšího výstupu je naplánovaný na 10 hodin od hájenky pod Šerlichem a v závislosti na počasí bude i překvapení na trase. U srubu pod Velkou Deštnou bude možné zakoupit malé občerstvení. Rozhledna má také určitou kapacitu návštěvníků, tak prosím uposlechněte organizátory.

Doprava v úseku Šerlich – Velká Deštná bude v tento den pouze pro vozidla uvedená na seznamu vydaném obcí Deštné v Orlických horách a schváleném majitelem pozemku a CHKO, vjezd ostatních vozidel nebude v žádném případě možný, nebudou zde platit ani případné vydané povolenky pro jinou činnost v této oblasti.“

Pokud tedy zvolíte právě sobotu 26. října pro návštěvu nové rozhledny, mějte pokyny na paměti. V neděli a v pondělí už omezení v dopravě platit nebudou.

A pro úplnost informací na závěr připomeňme, že rozhledna na Velké Deštné je součástí projektu Euroregionu Glacensis Česko-polská hřebenovka, který předpokládá obnovu historického fenoménu vrcholových partií, a jeho součástí jsou i další rozhledny - v Novém Hrádku a Olešnici v Orlických horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám