Hlavní obsah

Pohádkové postavy, kostýmy i počasí nabídl zámek Stránov

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 18. května si daly na romantickém zámku Stránov u Mladé Boleslavi dostaveníčko pohádkové postavy.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Jako romantický se jevil sice zámek až od jedenácté hodiny dopolední, ale to bylo právě tak akorát, aby tady v tu dobu mohlo vypuknout setkání dětí s pohádkovými bytostmi.

Ráno totiž vydatně pršelo a pořadatelé se obávali, že se akce bude muset přesunout do interiérů zámku. V těch se však nacházely nakonec jen některé princezny a Popelka. Další princezně patřily arkády zámku a další potom kašna.

Jistě netřeba představovat princeznu Krasomilu, které zde vázal střevíc zahradník (vlastně král Miroslav). Na arkádách pak byla s kuchtíkem princezna Lada, tedy ta, co nosí na čele zlatou hvězdu a lovila s dětmi v kotlíku prstýnek, co ji daroval princ Radovan. V zámku se pak v posteli "vyvalovala" Princezna na hrášku a Popelka nerada poslouchala zlou macechu s Dorou.

Pod zámkem v parku se na koloběžce projížděla princezna Zdenička - pokud jste chtěli hrát pohádku Královna Koloběžka, kterou doprovázel král - a nebo to byla Chytrá horákyně, učesaná-neučesaná, obutá-neobutá, oblečená-neoblečená. Cestu k drakovi, který měl tři hlavy, hlídal čert a sekundovala mu statečně Káča, která v defilé skočila čertovi na záda.

Motýl Emanuel ve slunečném odpoledni spolu s Makovou panenkou tančil a opečovával makovice. Perníček na chaloupku si děti upevnily spolu s překrmenými Jeníčkem a Mařenkou, čarodějnice je pak zkoušela ze sezení na lopatě. Všichni tu však okukovali potkana Emila, jenž se stal malou atrakcí u tohoto stanoviště.

Na nádvoří zámku celý den probíhal zábavný doprovodný program, kde byl k vidění orientální tanec, ilustrátor Jan Honza bavil přítomné svými veselými malůvkami a vše vtipně komentovala krásná zámecká paní s dvorním šaškem. Kolem 14. a 16. hodiny došlo na losování cen - do slosování se dostaly všechny řádně vyplněné a ze všech stanovišť orazítkované hrací karty. Děti pak vyhrávaly různé hodnotné hračky a školní potřeby, z kterých měly velkou radost.

Potěšením pro všechny však byla možnost strávit příjemný rodinný den v nezvyklém prostředí. Další akce podobného typu je na zámku plánovaná na sobotu 7. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám