Hlavní obsah

Poetická procházka rozkvetlým kerským lesem

Novinky, Jan Řehounek

V sobotu 19. května se uskuteční jubilejní 20. Hrabalovo Kersko. A již podvacáté bude zahájeno turistickou procházkou po místech, která měl Bohumil Hrabal rád.

Foto: Jan Řehounek

Hrabalova chata v Kersku

Článek

Tradičně se účastníci pochodu sejdou o 10. hodině u Svatojosefského pramene. Čeká je asi osm či devět kilometrů příjemné procházky rozkvetlým lužním lesem, s výkladem o historii Kerska, ale i o vztahu Bohumila Hrabala k „lesnímu chatovému městečku“ a jeho místu v literární tvorbě.

První zastávkou je rybník, jenž hrál podstatnou úlohu ve využívání letoviska za první republiky. Následuje chata, kterou Bohumil Hrabal koupil v září 1965, trávil na ní podstatnou část života a napsal tu řadu svých knih. Trasa pak, se zastávkou u Francovy chaty, kde ve filmu Slavnosti sněženek Rudolf Hrušínský povzdychl, jak by tady bylo krásně, kdyby…, vede podél Labe ke kerskému menhiru, jenž je opředen řadou pověstí a je údajně nabit kosmickou energií.

Po krátkém úseku po silnici se pochodníci opět ponoří do hloubi lesa, aby se před nimi nenadále otevřel pohled na monumentální borovici s poetickým jménem Krásná Pepina a příběhem o zakletých dívkách. Nymburačkou, jedinou šikmou cestou v soustavě pravoúhlých kerských alejí, lemovanou rozkvetlými konvalinkami, pak účastníci dojdou k restauraci Hájenka, proslavené legendární kančí hostinou v Menzelově filmu.

Závěr pochodu je na zahradě Lesního ateliéru Kuba, kde pak proběhne pestrý odpolední kulturní program dvacátého Hrabalova Kerska.

A ještě poznámka, ne nepodstatná – v 9 hodin odjíždí do Kerska autobus od hlavního nádraží v Nymburce.     

Reklama

Výběr článků

Načítám