Hlavní obsah

Podzimní Srdíčkové dny opět pomáhají. Tentokrát dívkám trpícím mukopolysacharidózou

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se po celé ČR naplno rozběhly podzimní Srdíčkové dny. Tradiční sbírka organizace Život dětem pomáhá rodinám s vážně nemocnými dětmi. Tváří podzimní části se staly sestřičky Karolínka a Michalka. Dívky trpí nevyléčitelnou nemocí zvanou mukopolysacharidóza.

Foto: Život dětem, o.p.s.
Článek

Srdíčkové dny jsou největší veřejnou sbírkou organizace Život dětem. Probíhají třikrát ročně na podzim, v zimě a na jaře. Charakteristické jsou pro ni skupiny dobrovolníků v ulicích, kteří prodávají drobné sbírkové předměty. V letošním roce to budou magnetky se zvířátky a různobarevné propisovací tužky se srdíčkem v hodnotě 30 korun. Za získané peníze Život dětem tradičně pořídí nemocným dětem potřebné zdravotní a rehabilitační pomůcky, ozdravné a rehabilitační pobyty a další potřebná vybavení, bez kterých se neobejdou.

„Tváří těchto Srdíčkových dnů jsou Karolínka a Michalka. Mají stejnou, velmi zákeřnou a bohužel nevyléčitelnou genetickou nemoc mukopolysacharidózu. Pro rodiče dětí s touto nemocí je velmi těžké žít s vědomím, že takový osud čeká obě holčičky. Starší Karolínka má už dneska problémy s pohybem, na mladší blonďatou Michalku tyto změny teprve čekají. Bohužel neexistuje žádný lék, který by je před tímto tragickým osudem ochránil. Rodiče budou potřebovat nejrůznější pomůcky, které jim péči o jejich nemocné dcery usnadní. V tom jim můžeme pomoci my,“ apeluje Maria Křepelková

Mukopolysacharidóza je metabolické genetické onemocnění. Klinické projevy nemoci jsou velmi různorodé a postihují různou měrou takřka všechny tkáně. Způsobují vážné poruchy funkce kloubů, nedomykavost aortální chlopně a v některých případech i zakalení rohovky. Prokázány jsou i případy, kdy choroba způsobila zastavení růstu, hluchotu nebo zvětšení jater či sleziny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám