Hlavní obsah

Podzimní prázdniny lze prožít se skřítky a pohádkami na mníšeckém zámku

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 26. září je na zámku Mníšku pod Brdy připraven kontinuální prázdninový program pro rodiny s dětmi - potrvá až do 3. listopadu. Bavte se s dětmi na skřítkovských prohlídkách, Cestě za pohádkou, na prohlídce S Andělem nebo v Kouzelném sklepení.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšecký zámek zve návštěvníky k odpočinku v zámecké zahradě, na dobré jídlo i na různé zábavné programy věnované dětem.

Článek

"Cesta za pohádkou se mým dětem moc líbí. Jsme tu už podruhé. Moc oblíbená je kouzelná Květinová paní, která se dětem věnuje." Takto zní jeden z pochvalných zápisů v návštěvní knize a není osamocen.  

"V knize je mnoho malůvek a krátkých vzkazů od dětí, kterým v zámeckých komnatách líbilo," uvedla zástupkyně kastelánky Ivana Černá. "Nejoblíbenější je prohlídka věnovaná českým pohádkám a kouzelné sklepení. Teď lákáme naše malé návštěvníky k nové návštěvě za zámeckými skřítky, která je plná zajímavého vyprávění," dodala.

Zámecké skřítky můžete navštívit od neděle 27. října do středy 30. října a to dokonce i v pondělí o státním svátku, kdy normálně na zámku probíhá velké gruntování.

Skřítkové zvou rodiny s dětmi na prohlídky zvané Putování za zámeckými skřítky. Kromě Diblíka Zádveřníka potkáte další hodné i škodolibé tvory. Třeba Kredencovníka, Šotka, trpaslici Parádnici, Plivníka Krbovníka. Víte, jak poznáte, že máte doma Plivníka? Nemůžete najít druhou ponožku, kostičku od Lega nebo před chvílí odložený ovladač na televizi? Tak za to může právě Plivník. Poradíme vám, jak si ho předcházet, aby vás doma moc nezlobil. 

Ještě předtím v sobotu 26. října se na Mníšek opět po měsíci vrací zámecký anděl, aby přivítal děti na Podvečerních prohlídkách. Čeká téměř na začátku, aby promluvil ze zámecké kaple. Nabádá děti, aby byly hodné, a ty, které ho pozorně vyslechnou, povýší do šlechtického stavu.  

Z chlapců budou stateční rytíři a z dívek sličné princezny ze zámku Mníšku. Dostanou malý dárek, na arkádě zamávají Bílé paní a půjdou se projít po zámeckých komnatách. A představte si, že v každé z nich vás čeká seznámení s jedním Mníšeckým skřítkem! Skřítci totiž nejsou jen venkovní, lesní, ale i domácí nebo zámečtí. Ten první z nich vás přivítá dokonce hned na chodbě, když vstoupíte do zámku. Je to hodný Diblík Zádveřník. Hlídá vstup do obydlí a chrání jeho majitele. Velice často se zjevuje jako had, ale protože ví, že by se tak dětem nelíbil, převtělil se do hezčí podoby.    

Od 31. října do 3. listopadu se na zámku budou konat prohlídky Cesta za pohádkou. Skřítci už se vrátili do svých doupat a v komnatách je vystřídaly známé české pohádky. Ty se ale dětem ukryly a my je musíme společně vypátrat!  Na konci na děti čeká sladká odměna. Prohlídky s hledáním pohádek jsou pro vás připraveny od čtvrtka 31. října až do neděle 3. listopadu.

Zveme vás také do Kouzelného sklepení zámku. Kdo se nebojí tajemného točitého schodiště ani knihy hříchů hlídané sklepním pavoukem, toho čeká vstup do pohádkové říše.

Mníšecký zámek je otevřen celoročně a nabízí i klasické prohlídky pro dospělé věnované bydlení drobné šlechty za první republiky. Na nich uvidíte bohatě vybavené zámecké komnaty z doby, kdy na zámku žila šlechtická rodina Kastů.   

Zámecká restaurace zve o víkendu na Zvěřinové hody a dobré víno.

Reklama

Výběr článků

Načítám