Hlavní obsah

Podvodník nasliboval právní služby a vylákal od lidí přes milion korun

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vazební věznici čeká na soud sebevědomý dvaatřicetiletý podvodník z Uherskohradišťska. Lidem nasliboval, co se dalo, a postupně z nich vylákal víc než milion korun. Podle zákona mu hrozí až osmileté vězení, za podobnou činnost byl už odsouzen loni.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

„Vše začalo v polovině minulého roku. Muž se v té době nemohl pochlubit příznivou finanční situací, a navíc mu konto sužovaly nějaké dřívější závazky. Proto mu přišlo vhod, když se na něj obrátila mladá žena s požadavkem zajištění právních služeb. Aniž by je zajistil, předem zinkasoval statisíce,“ uvedla ve středu 19. prosince policejní mluvčí Milena Šabatová.

Lhaní mu šlo velice dobře. Vymýšlel si jak jména právníků, úředníků a institucí, tak i e-mailové adresy, které úmyslně zakládal, aby prostřednictvím nich mohl ženu a další oběti kontaktovat. Důvěřivá žena mu dokonce svěřila peníze na vozidlo, které jí měl sehnat. Konečná částka, o kterou ji připravil, se vyšplhala na 424 tisíce korun.

Nebyla však jeho jedinou obětí. „Podobným způsobem vylákal peníze i z jednasedmdesátiletého muže a jeho známé. Také jim nasliboval právní služby ohledně rodinných domů. Díky nemalým částkám se tak konto podvodníka navyšovalo. V tomto případě si přišel na téměř 600 tisíc korun,“ vypočítala policistka.

Poškození sice muže kontaktovali, jenže ten jim jako z rukávu sypal různé výmluvy. „Jen sliboval a stále se vymlouval, že je na cestách, což samozřejmě byl. Ubytovával se totiž v různých hotelích např. v Brně a v Hodoníně. První dny vždy řádně zaplatil, aby vzbudil důvěru. Svůj pobyt si poté pod různými záminkami prodlužoval, ale za tyto služby už nezaplatil,“ pokračovala policejní mluvčí.

Vzhledem k tomu, že u něj poškození nepochodili, oznámili neblahé zkušenosti s podvodníkem na policii. Po sečtení všech výdajů zjistili, že je připravil o milion sedmdesát dva tisíce korun.

Policisté zjistili, že muž v tomto oboru není žádným nováčkem. „Začátkem minulého roku ho vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality obvinil z trestného činu podvod, jehož se dopouštěl naprosto stejným způsobem. Škoda ovšem dosáhla 3,1 milionu korun a v případu figurovalo 79 poškozených. Jenže než proběhl soud, podvodník řádil dál,“ uzavřela Milena Šabatová.

Reklama

Výběr článků

Načítám