Hlavní obsah

Podepsané memorandum zahájí revitalizací chrámu Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podepsané memorandum o spolupráci při rozvoji Staré Boleslavi jako centra národní paměti přinese revitalizaci řady památek. Jako první přijde na řadu chrám Nanebevzetí Panny Marie stojící na místě, kde byl někdy v polovině 12. století vyorán reliéf Panny Marie z korintské mědi – Palladium země české.

Foto: Arcibiskupství pražské

Článek

Memorandum o spolupráci při rozvoji Staré Boleslavi jako centra národní paměti podepsali 25. listopadu na pražském arcibiskupství starosta města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav Vlastimil Picek, probošt staroboleslavské kapituly P. Libor Bulín a pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

„Zejména v těchto dnech si musíme připomínat, odkud vyrůstají kořeny naší identity. To, v čem dnes žijeme, nebylo výsledkem včerejší politické dohody, ale pramení z hluboké tradice, jejíž jsme součástí. Jsem rád, že se nám podařilo se domluvit na společném postupu, jak rozvíjet místo spojené s českou státností,“ řekl při podpisu kardinál Duka.

„Chceme nejen vytvořit lepší zázemí pro poutníky z řad věřících, ale zároveň posílit turistiku spojenou s poznáváním vlastní kultury a tradice,“ přiblížil smysl celého projektu probošt boleslavské kapituly Libor Bulín.  

„Nejen radnice, ale všichni občané našeho dvojměsta projekt podporují a těší se na spolupráci při jeho realizaci,“ doplnil své partnery starosta Vlastimil Picek při podpisu memoranda v Arcibiskupském paláci.

Revitalizace by měla probíhat ve třech etapách. Jako první přijde na řadu chrám Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi stojící na místě, kde byl někdy v polovině 12. století vyorán reliéf Panny Marie z korintské mědi – Palladium země české. 

„Zvážíme-li tyto a podobné skutečnosti, musíme si přiznat, že jsme Staré Boleslavi mnoho dlužni. Působilo nám rozpaky ukázat stav tohoto výsostného místa naší země, když na ně připutoval papež Benedikt XVI. Tehdy jsme si také uvědomili, co zde chybí. Nejde jen o to, že mnohé památky jsou v chatrném stavu, ale o to, že ve Staré Boleslavi není žádné centrum, které by o ni pečovalo jako o zřídlo státnosti a národní historické paměti. Pro naši naléhající současnost a ne jasnou budoucnost nestačí zorganizovat jednu pouť v roce a připomenout při ní, že slavíme Den české státnosti. A podtrhněme: nikoli státu, ale státnosti,“ připomíná se v memorandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám