Hlavní obsah

Počet černých pasažérů ve zlínské MHD se zvýšil, vymlouvají se nouzový stav

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Přibližně šest procent kontrolovaných cestujících v MHD ve Zlíně a Otrokovicích se v poslední době nemůže prokázat platným jízdním dokladem a musí zaplatit přirážku.

Foto: Dopravní společnost Zlín-Otrokovice

Revizoři se cestujícím v MHD prokazují služebním odznakem.

Článek

„Dopravní společnost Zlín – Otrokovice chce veřejnost upozornit, že přepravní kontrola normálně funguje a že se cestování načerno netoleruje,“ sdělil ve středu tiskový mluvčí dopravní společnosti Vojtěch Cekota.

„Šest procent je vysoký podíl cestujících bez jízdenky. V minulosti revizoři průměrně zachycovali jen asi dvě procenta lidí, kteří neměli v trolejbusu či autobusu platný jízdní doklad,“ uvedl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

„Někteří z černých pasažérů se vymlouvají a říkají nám, že si mysleli, že se během nouzového stavu jezdí zadarmo. Nebo se jim nelíbí, že se ještě neprodávají jízdenky u řidiče,“ poznamenal vedoucí přepravní kontroly Milan Máčala.

Domnívá se, že mnozí z černých pasažérů spoléhali na to, že revizoři v době koronavirové pandemie ze strachu před šířením nákazy kontrolovat cestující nebudou.

„Opak je pravdou. Kromě několika málo dnů pokračovala kontrola jízdních dokladů cestujících i po celé uplynulé období nouzového stavu. Musíme se chovat jako řádní hospodáři a omezovat negativní dopady současné mimořádné situace do našeho rozpočtu. Placení jízdného v MHD nikdo nezrušil. Kupovat si jízdenku je normální,“ upozornil ředitel DSZO Josef Kocháň.

Revizoři se snaží monitorovat všechny linky MHD a všechny denní i noční doby včetně víkendů. Samozřejmě musí nyní revizoři pracovat v ochranných rouškách a často si dezinfikovat ruce.

Pokuta za jízdu načerno činí 1 000 korun, ale při platbě na místě nebo do 10 dnů v pokladně DSZO se snižuje na 500 korun. Přímo ve vozidle zaplatí přirážku revizorovi jen asi čtvrtina černých pasažérů.

„Stále více lidí využívá možnosti zaplatit pokutu bankovní kartou, proto už bývá většina revizorů vybavena přenosným platebním terminálem, který to umožňuje. Kdo zaplatí na místě, vyhne se nutnosti prokazování totožnosti a evidence,“ dodal tiskový mluvčí.

V minulém roce 2019 zachytili revizoři DSZO celkem 6 889 černých pasažérů. Letos za první čtyři měsíce to bylo 2 872 cestujících bez jízdenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám