Hlavní obsah

Po stopách českých sklářů: průvodce světem mistrů křehkého řemesla je inspirací na výlety

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrý písek, voda, dřevo. A lidský um. Základy sklářství. Sklo nás obklopuje, většinou ho ani nevnímáme. V užitkových předmětech, dekoračním skle, okenních tabulích. Je to zkrátka jen SKLO. A o tomto neobyčejně obyčejném skle je skvěle napsaná kniha Ivana Černého Po stopách českých sklářů.

Foto: Grada
Článek

Je rozdělena do dvou částí plus doslovu. Ten je autorovou výpovědí o putování za tímto fenoménem.

Kapitoly jsou krátké, ale dostatečně vyčerpávající. Představují sklárny, autorské dílny – od Preciosy, přes vynikající huť v Nižboru, foukané vánoční ozdoby, poděbradský Bohemia Crystal, po Floriánovu huť v Častolovicích. Samozřejmě nechybí i český křišťál.

S lehkostí nanesené

Žádné dlouhé poučování, Černý provádí sklem s lehkostí, se zajímavými postřehy, s řadou fotografií. Představuje designerská studia, sklářská muzea i skanzeny. Ocitnete se v Kamenickém Šenově, skanzenu Jakub, v Kunraticích se dozvíte o praprasklu, zavítáte na Šumavu. Ideální kniha na dovolenou, skvělý průvodce, zavede na místa, kde uvidíte výrobu, foukání, broušení.

Mnohasetletá tradice výroby skla v českých zemích ukazuje na příznivé klima, díky němuž se české sklo stále drží na předním místě ve světě. Než však vstoupíte do chrámu křehké krásy, připomeňte si slova staré sklářské modlitby:

Vstoupíš-li do huti,

Vstoupíš-li do huti, pokloň se a postůj, člověče,

Vstoupíš-li do huti, pokloň se a postůj, člověče, neboť vstoupil jsi do chrámu sklářského,

Vstoupíš-li do huti, pokloň se a postůj, člověče, neboť vstoupil jsi do chrámu sklářského, a Tvá duše budiž čistá a plná pokory

Vstoupíš-li do huti, pokloň se a postůj, člověče, neboť vstoupil jsi do chrámu sklářského, a Tvá duše budiž čistá a plná pokory vůči této hmotě,

Vstoupíš-li do huti, pokloň se a postůj, člověče, neboť vstoupil jsi do chrámu sklářského, a Tvá duše budiž čistá a plná pokory vůči této hmotě, při jejímž zrodu

prolínají se duše člověka a vůle Boží.

Ivan Černý (1949), dlouholetý zkušený publicista, skvělý vypravěč i kamarád. Působil v mnoha periodikách, věnuje se i cestování, napsal například průvodce po Bulharsku a Turistickou rukojeť. Je šéfredaktorem listu pro výtvarné umění a kulturu Art Mozaika, působil v revue Antique, Art Antik.

Vydala Grada 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám