Hlavní obsah

Po jižní Moravě za krásou, tradicí a pohostinností

Novinky, Jiří Šmucler

Je řada míst na jižní Moravě, kde se ctí a udržují tradice, vede boj za záchranu památek, nebo se naopak historické stavby stávají součástí společenského života. Bořetice, Bohutice a Bukovanský mlýn jsou toho důkazem.

Foto: Jiří Šmucler

…vy milý Bořetice, těšily ste mě velice…

Článek

Moderní komunikační prostředky jsou zázrak. Než se vydáme na výlet, předem víme, že v Bořeticích budou krojované hody, průvod půjde od hospody se zastávkou u domu stárka, večer bude taneční zábava, a to vše při pěkném počasí.  

Co předem ale nevíme, že v krojích budou hezká děvčata, místní budou přátelští a sdílní a hospodyně pohostinné. Ostatně ve Vesnici roku 2005 to ani jinak být nemůže. Nálada je strhující, a tak se ozdobím kukuřičným stvolem a pochoduji v průvodu. Video 1 zde, video 2 zde 

Bohutice nedaleko Moravského Krumlova za zvelebením obce také nakročily. Ten nejdůležitější boj mají za sebou. Sochy Křížové cesty v životní velikosti se jim po mnoha letech vrátily. Jsou k vidění na radnici, a po rekonstrukci zámečku se jim dostane důstojného prostoru s moderním zázemím. Všechna čest panu starostovi.  

Bukovanský mlýn je příkladem toho, jak si historie našla cestu za člověkem. Původním záměrem sice bylo splnit si své přání z dětství a postavit si na kopci větrný mlýn, ale dnes jde komerce ruku v ruce s každým záměrem a tak v blízkosti mlýna přibyl hotýlek se vším všudy. Naštěstí tyto dva světy se zde dotýkají s citem. Z větrného mlýna (2004) je pěkný výhled na část Slovácka a vesnické minimuzeum vyvolává asociaci na úctyhodnou historii našeho venkova.  

Vlastně celé Slovácko nás okouzlilo. Velehrad v rekonstrukci dal naději, zámky Buchlovice a Milotice nabídly ucelenou krásu, jako by jejich poslední majitel odešel včera, keramická kapka z keramické dílny v Tupesech pocit štěstí a vypravěčky v dobových kostýmech ve strážnickém skanzenu nefalšovanou pravdu o našich předcích. Poselství v pánském pokoji lednického zámku „Láska a přátelství je cennější než bohatství a moc“ bylo výchovnou tečkou za příjemnými dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám