Hlavní obsah

Po deseti letech se v Ostravě opět uskuteční světový šampionát v para hokeji

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 18. ledna podali pořadatelé v čele s Jiřím Šindlerem, předsedou organizačního týmu mistrovství světa v para hokeji, základní informace o jeho konání v Ostravar Aréně od 27. dubna do 4. května 2019.

Foto: Josef Zajíc

V Ostravě se uskuteční mistrovství světa v para hokeji.

Článek

O titul mistrů světa se utká osm elitních mužstev světové skupiny A. V té jsou kromě reprezentace České republiky i týmy Kanady, USA, Norska, Itálie, Švédska, Koreje a Japonska.

Pořadatelé představili hosty informační schůzky - hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, náměstka hejtmana Jaroslava Kaniu, primátora města Ostravy Tomáše Macuru a náměstkyni primátora Andreu Hoffmannovou, která řídí odbor školství a sportu. Akce se také zúčastnil ambasador MS v para hokeji, bývalý hokejový reprezentant ČR, olympijský vítěz, brankář Dominik Hašek.

„Jsme rádi, že se nám podařilo právě do Ostravy opět po deseti letech dostat tuto prestižní mezinárodní akci, která svým rozměrem a charakterem odpovídá paraolympijskému turnaji. Jedná se o sport, který se v rámci paraolympijského odvětví rozvíjí velmi progresivně a divácky je dost atraktivní,” informoval o blížícím se mistrovství Jiří Šindler.

Podle organizátorů má i širší význam. Několik desítek základních a středních škol z Ostravy se zapojí do Paralympijských školních dnů. Půjde o unikátní vzdělávací projekt, díky kterému pořadatelé přiblíží život hendikepovaných sportovců i zdravým dětem. 

„Ostrava se v posledních letech stala městem, kde se konají nejprestižnější sportovní turnaje. Jsme rádi, že můžeme podpořit i elitní světovou soutěž pro hendikepované hokejisty. Dlouhodobě a systematicky podporujeme hendikepované občany, a to formou dotací organizacím, které těmto občanům pomáhají. Město poskytlo dotaci na pořádání turnaje v celkové výši 7 milionů korun,” uvedl primátor Tomáš Macura.

Doprovodný program, který budou pořadatelé turnaje organizovat, spolupořádají s Univerzitou Palackého v Olomouci a Ostravskou univerzitou, které vzdělávací program Paraolympijské školní dny připraví a zrealizují.

„Podpora hendikepovaných sportovců je nesmírně důležitá. Zdravotní postižení bývá zásadní životní změnou a je obdivuhodné, když se s ní lidé dokážou porvat a nadále být aktivní. Moravskoslezský kraj na sportování hendikepovaných významně přispívá a kromě mistrovství světa podporuje i další aktivity,” řekl hejtman Ivo Vondrák, s tím, že kraj na šampionát přispěl téměř šesti miliony korun.

Po základních informacích mohli zúčastnění zhlédnout tréninkovou hru hokejistů. Ambasador Dominik Hašek a náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová se posadili do hokejové výstroje para hokeje a společně si exhibičně zahráli.

„Zdá se to být velmi jednoduché, ale tak to není. Udržet se na těch dvou nožích s přikurtovaným tělem je velmi namáhavé - i co se týče koordinace těla," komentovala pohyb v slegde výstroji Andrea Hoffmannová.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám