Hlavní obsah

Plzeň zažije historickou událost - biskupské svěcení

Novinky, Alena Lochmannová

Město Plzeň bude mít příležitost prožít historickou událost, stane se jí svěcení nového biskupa Plzeňské diecéze Tomáše Holuba, které se uskuteční 30. dubna v katedrále sv. Bartoloměje.

Foto: Magistrát města Plzně

Tomáš Holub chce navázat na perfektní spolupráci biskupství a města Plzně.

Článek

Zatímco v minulosti se na území západních Čech již odehrála královská svatba, biskupské svěcení dosud nikoliv. Primátorovi města Martinu Zrzaveckému to při úterním oficiálním přijetí na radnici řekli končící biskup František Radkovský a jeho nástupce Tomáš Holub. „Bude pro mě velká čest být u této události,” reagoval primátor.

Při ceremoniálu předá také František Radkovský, který stál v čele Plzeňské diecéze od jejího vzniku v roce 1993, svému nástupci berlu, již dostal před lety jako dar v Izraeli Jan Pavel II. Z olivového dřeva zhotovený předmět se stane symbolem, který by si měli začít postupně předávat biskupové v Plzeňské diecézi.

Osmačtyřicetiletý biskup Tomáš Holub, jenž primátorovi také představil svůj biskupský znak a heslo, se podle svých slov těší na "vše dobré v Plzni". Západočeskou metropoli označil za svůj nový domov. Navázat na Františka Radkovského chce otevřeností a neformálností. „To je to, co nás spojuje,” uvedl. „V základních pastýřských věcech máme velmi podobné pohledy,” doplnil. Naopak věkový rozdíl jedné generace znamená, že nový biskup bude mít podle svých slov trochu jiný styl, trochu jinou "image".

Tomáš Holub chce navázat na perfektní spolupráci biskupství a města Plzně. „Můžeme společně Plzeň posouvat, máme možnost potkávat se v některých projektech,” řekl primátor. Podle něj je společným tématem například oblast sociálních služeb, může jím být také projekt připravované sociální firmy nebo do budoucna plánované využití opuštěných objektů v areálu fakultní nemocnice na Borech, v nichž by mohla vzniknout komunitní centra, mezigenerační byty a podobně.

„Určitě najdeme i možnosti další spolupráce,” doplnil primátor Martin Zrzavecký, který už dříve poděkoval Františku Radkovskému za jeho dlouholetou práci pro Plzeňany, město i celý kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám