Hlavní obsah

Plzeň si připomněla židovské transporty

Novinky, Miroslav Knotek

V neděli 21. ledna si Židé společně s křesťany připomněli výročí lednových transportů plzeňských Židů do koncentračního tábora v Terezíně.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Pietní shromáždění, které pořádá Židovská obec v Plzni společně s Ekumenickým setkáváním plzeňských církví, začalo ve 14 hodin v plzeňské Velké synagoze, aby uctilo památku 2600 odvlečených Židů z Plzně a okolí, z nichž se domů vrátilo pouhých 209.

Toto shromáždění, nazvané „Židé a křesťané společně…“, se stalo v Plzni tradicí a koná se již od roku 2008, kdy v době tohoto výročí chtěli městem a kolem synagogy pochodovat extremisté. Tehdy se plzeňská veřejnost postavila velmi hlasitě proti a přišla k Velké synagoze vyjádřit solidaritu plzeňským židům a odsoudit antisemitismus spolu s extremismem.

Celý akt slovem provázel Karel Řežábek. Shromáždění zahájil místopředseda Federace židovských obcí Jiří Daníček, dále promluvil poslanec a zároveň 1. náměstek primátora města Plzně Martin Baxa, náměstek primátora Petr Náhlík a starosta Městského obvodu Plzeň 3 Radislav Neubauer.

Velkou synagogou zazněla i slova plzeňského biskupa Tomáše Holuba. Vzpomínky přeživších na toto tragické období tlumočil Jakub Vlach, který hovořil o životním příběhu své babičky. Shromáždění zakončil modlitbou vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon. O hudební doprovod se postarali violoncellisté Jiří Hošek, Dominika Weiss Hošková a hudebník Peter Györi.

Ke shromáždění také promluvil starosta Městského obvodu Plzeň 3 Radislav Neubauer, který rovněž přijal účast na tomto pietním aktu. Ve svém projevu označil židovské transporty v roce 1942 za jednu z největších tragédií v historii našeho města a poukázal na snahy, které se pokoušejí v současné době tyto válečné hrůzy relativizovat a manipulovat s historií.

Zdůraznil, že tato setkávání v nás posilují víru, že lidská svoboda je zárukou, aby se tato neštěstí již neopakovala. „Ti, kteří za ně položili život, nás k tomu zavazují,” dodal Radislav Neubauer.      

Reklama

Výběr článků

Načítám