Hlavní obsah

Plzeň si připomněla židovské transporty

Novinky, Miroslav Knotek

V neděli 22. ledna si Židé společně s křesťany připomněli výročí lednových transportů plzeňských Židů z Plzně do koncentračního tábora v Terezíně.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Pietní shromáždění, které pořádá Židovská obec v Plzni společně s Ekumenickým setkáváním plzeňských církví, začalo ve 14 hodin v plzeňské Velké synagoze, aby uctilo památku 2064 odvlečených Židů, z nichž se domů vrátilo pouhých 112.

Toto shromáždění, nazvané Židé a křesťané společně…, se stalo v Plzni tradicí a koná se již od roku 2008, kdy v době tohoto výročí chtěli městem a kolem synagogy pochodovat extremisté. Tehdy se plzeňská veřejnost postavila velmi hlasitě proti a přišla k Velké synagoze vyjádřit solidaritu plzeňským židům a odsoudit antisemitismus spolu s extremismem.

Celý akt slovem provázel Karel Řežábek. Shromáždění pozdravil také euoroposlanec Jiří Pospíšil, promluvil náměstek primátora Petr Náhlík a starosta Městského obvodu Plzeň 3 Radislav Neubauer. Velkou synagogou zazněla i slova plzeňského biskupa Tomáše Holuba. Vzpomínky přeživších na toto tragické období tlumočili jejich potomci. Shromáždění zakončil modlitbou vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon. O hudební doprovod se postarala hudební skupina Filia a violoncellisté Jiří Hošek a Dominika Weiss Hošková.

Ke shromáždění také promluvil starosta Městského obvodu Plzeň3 Radislav Neubauer, který rovněž přijal účast na tomto pietním aktu. Ve svém projevu označil židovské transporty v roce 1942 za jednu z největších tragédií v historii našeho města a poukázal na snahy, které se pokoušejí v současné době tyto válečné hrůzy relativizovat a přepisovat historii.

Zdůraznil, že židovské oběti nacistického režimu musí být trvalým mementem a že „svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí a nejsou zadarmo a byly těžce vykoupeny lidskými tragédiemi našich předků. Jsou to hodnoty, které musíme neustále střežit, bránit a bojovat za ně. Ti, kteří za ně položili život, nás k tomu zavazují”.    

Reklama

Výběr článků

Načítám