Hlavní obsah

Pěvecké sdružení Martinů letos slaví 60 let 

Novinky, Kateřina Ernstová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve foyeru Kulturního domu Trisia v Třinci se ve středu 29. dubna v 18 hodin uskuteční slavnostní koncert k 60. výročí založení Pěveckého sdružení Martinů Třinec. Při této příležitosti převezmou členové sboru ocenění za dlouholetou činnost a reprezentaci města.

Foto: archiv PSM

Pěvecké sdružení Martinů úspěšně reprezentuje Českou republiku na mnoha soutěžích a festivalech

Článek

Hostem slavnostního podvečera bude Třinecký komorní orchestr, který s Pěveckým sdružením Martinů (PSM) spolupracuje již mnoho let. V podání obou souborů, pod vedením dirigenta Michala Zátopka a umělecké vedoucí Aleny Kostkové, zazní písně sakrální i lidové.

V průběhu večera vystoupí také operní pěvkyně Marta Reichelová, sólistka Janáčkovy opery Národního divadla Brno, a mladá talentovaná houslistka Veronika Machander, která s PSM koncertovala např. v pařížském Louvru.

U příležitosti oslav 60. výročí předá starostka Třince Věra Palkovská členům sboru Cenu města za dlouholetou činnost a reprezentaci města v oblasti sborového zpěvu.

Koncertní smíšený sbor PSM svou činnost zahájil v roce 1955 jako Soubor pracujících Třineckých železáren, dnešní název nese od roku 1965. Repertoár sboru prochází napříč hudebně historickým vývojem od děl starých mistrů přes skladby baroka, klasicismu a romantismu až k dílům současných autorů. Zahrnuje také úpravy sakrálních písní, lidových písní a vánočních koled.

Téměř 50 let PSM dirigoval Václav Štývar, velká regionální hudební osobnost, pod jehož vedením soubor získal mnohá ocenění u nás i v zahraničí (Polsko, Německo, Maďarsko, Jugoslávie, Rumunsko, Francie, Estonsko, Lotyšsko) a nahrál v ostravském rozhlasovém studiu své první dvojalbum gramofonových desek. Započal také tradici jarních a vánočních koncertů v Třinci a jeho okolí.

V roce 2000 se vedení ujala Daniela Slawińská, t. č. studentka Ostravské univerzity oboru sbormistrovství. Její zásluhou se podařilo v bohaté historii Pěveckého sdružení Martinů pokračovat.

Současným sbormistrem souboru je již téměř 10 let absolvent Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a později Fakulty umění Ostravské univerzity, Michal Zátopek, který vnesl do sborového zpěvu nové výrazové prvky a obohatil program současným náročným repertoárem. Pod jeho vedením získal soubor řadu dalších ocenění a uznání nejen u nás, ale i na mezinárodních soutěžích a festivalech (Rakousko, Itálie, Makedonie, Francie).

V roce 2009 se v Mezinárodní soutěži pěveckých sborů Praga Cantat PSM umístilo v kategorii Velké smíšené sbory ve stříbrném pásmu a sbormistru Michalu Zátopkovi byla udělena Cena uměleckého ředitele pro nejmladšího dirigenta za dirigentský výkon.

Stříbro si přivezli také v roce 2011 z pražského mezinárodního festivalu Mozartova Praha. V roce 2012 se umístili ve stříbrném pásmu na mezinárodním festivalu Gaude Cantem v Bielsku-Białe, kde navíc získali cenu pro nejlepší zahraniční sbor. Minulý rok pěvecké sdružení přivezlo z Mezinárodního sborového festivalu Mundus Cantat v polských Sopotech bronz.

Letos plánují třinečtí pěvci reprezentovat své město a region na koncertním turné v irském Dublinu.

„Pokud i vy rádi zpíváte, chcete si příjemně vyplnit volný čas a poznat krásy světa, neváhejte a přijďte mezi nás,” srdečně zvou členové PSM. „Zkoušíme každé pondělí od 17,30 do 20 hodin v prostorách Domu dětí a mládeže v Třinci.”

Reklama

Výběr článků

Načítám