Hlavní obsah

Pět neobjasněných nehod na Vsetínsku: řidiči ujeli, chodci zemřeli

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie ČR eviduje na Vsetínsku za posledních deset let pět neobjasněných dopravních nehod se smrtelným zraněním. Řidiči ujeli, aniž by poskytli zraněným pomoc. Poslední nehoda se stala 15. února v Lidečku, kde neznámý řidič srazil šestadvacetiletého chodce. Ten před několika dny zemřel.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Řidiče, který má na svědomí mladý život, se policistům zatím nepodařilo vypátrat. "Za posledních deset let evidujeme pět smrtelných dopravních nehod, od kterých řidiči ujeli, a nám se je dosud nepodařilo najít. Nedopadli jsme dalších deset řidičů, kteří ujeli od těžce zraněných. Ve čtyřech případech se jednalo o cyklisty a v šesti o chodce," potvrdila neradostnou bilanci mluvčí vsetínských policistů Lenka Javorková. 

Řidič, který z místa nehody se zraněním ujede, se může dopustit trestných činů neposkytnutí pomoci, ublížení na zdraví nebo usmrcení z nedbalosti, kde je trestní sazba až šest let.

První pomoc ale může zraněnému zachránit život, nehledě na to, že se mnohdy z jasných viníků na základě vyšetřování stanou nevinní, protože kolizi způsobil chodec. "Nejednou se stalo, že řidič srazil chodce, který zůstal ležet zraněný na silnici. Následně ho přejel další řidič, který se zbytečně dostal do nepříjemností," popsala zkušenosti policistů Javorková.

Svědci, neváhejte

Při vyšetřování vážných dopravních nehod jsou pro policisty velmi důležité výpovědi svědků. "Kdokoli některou z nehod viděl, nebo by o ní něco věděl, by nám měl své poznatky sdělit. Svědectví mohou být zásadní při vyšetřování průběhu dopravní nehody a určení míry zavinění," přidala výzvu Javorková.

Neobjasněné smrtelné nehody na Vsetínsku za posledních 10 let:

Úterý 20. května 2003 v 12.10 hod. v katastru obce Lhota u Vsetína, na silnici I/69: Řidič nezjištěného vozidla srazil sedmašedesátiletou chodkyni ze Lhoty u Vsetína, která šla po levé krajnici ve směru od Lhoty u Vsetína na Liptál. Řidič ujel směrem ke Vsetínu. Žena utrpěla zranění, kterým v nemocnici podlehla. Podařilo se zjistit, že do ní narazil náklad – desky, které auto vezlo.

Čtvrtek 25. března 2004 v 23.05 hod. v katastru Valašské Polanky, na silnici I/57: Neznámý řidič srazil sedmapadesátiletého chodce z Otrokovic, který šel ve směru od Valašské Polanky do Leskovce. Muž byl na místě usmrcen.

Neděle 19. dubna 2009 v 0.20-0.48 hod. v katastru obce Prostřední Bečva, na silnici I/35: Devětatřicetiletého chodce z Prostřední Bečvy srazil řidič nezjištěného vozidla, který z místa nehody po střetu ujel. Zraněného chodce našla náhodná svědkyně, která mu zavolala rychlou záchrannou službu. Muž po několika hodinách zraněním podlehl.

Pátek 26. listopadu 2010 v 18.15 hod. v Zubří, na silnici I/35, u motorestu: Řidič nezjištěného vozidla jedoucí od Rožnova pod Radhoštěm k Valašskému Meziříčí zachytil o dvaačtyřicetiletého chodce ze Zubří, který přecházel přes silnici. Z místa nehody ujel. Chodec po transportu do olomoucké fakultní nemocnice zemřel.

Pátek 15. února 2013 ve 23.50 hod. v Lidečku, na silnici I/57: Šestadvacetiletého chodce z Lidečka srazil řidič nezjištěného vozidla, který jel ve směru od Horní Lidče na Vsetín. Řidič z místa nehody ujel. Mladý muž po několika dnech v nemocnici zraněním podlehl.

Reklama

Výběr článků

Načítám