Hlavní obsah

Peníze, nebo strach: Čurda z Hlíny, tři příběhy zrádců z protektorátu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrádce je nálepka největšího opovržení člověkem, který selhal. Otázkou je vždy proč, co ho k tomu vedlo. Daleko raději čteme příběhy o statečnosti, odvaze, umu. Na druhém konci se vyskytují zbabělost, strach a nakonec zrada. O té vypraví Miloš Doležal v zajímavě pojatých příbězích z protektorátu.

Foto: Host Brno
Článek

Jméno Čurda se stalo synonymem pro člověka, který má na svědomí smrt desítek  lidí při běsnění nacistů po atentátu na Reinharda Heydricha.

Proč klesli na dno?

Jak reaguje člověk v mezních situacích? Jaké následky nese spolupráce s okupantem či úpis ďáblu? Naše novodobá historie není dlážděna jen hrdinstvím, obětavostí a zásadovostí, ale také selháváním, zrádcovstvím a kolaborací.

Miloš Doležal se dlouhodobě zabývá postavou mučedníka komunismu, faráře Josefa Toufara. Tentokrát se zaměřil na období protektorátu. Stopy po hlavních aktérech jeho knihy jsou i dnes znatelné a krvavé. Doležal nesoudí lidi ani dějiny. Rozplétá osudové okamžiky, snaží se porozumět vnitřním pohnutkám a nahlédnout do tragické partie, kterou s člověkem rozehrává Zlo.

Anotace nakladatelství Host:

Tři dokumentární povídky nejsou historickou studií, ale živým a čtivým portrétem několika temných postav: Bohuslava Bušty alias „Zwirna“, krejčího z Vysočiny, který se stal agilním konfidentem gestapa v Táboře. Oskara „Kariho“ Felkla, předválečného československého četníka, posléze příslušníka gestapa na Kladně a jednoho ze strůjců vyvraždění a vypálení Lidic, a jeho manželky.

A konečně parašutisty Karla Čurdy, člena paraskupiny OUT DISTANCE, vysazeného do protektorátu na jaře roku 1942, který zradil své kamarády a kolegy a z něhož se stal spolupracovník gestapa Karl Jerhot.

Reklama

Výběr článků

Načítám