Hlavní obsah

Pekařské zlato pro Pardubice vybojovala Denisa Špačková

Novinky, Martina Pospíšilová

V Pardubicích se v minulém týdnu konal jubilejní 20. ročník soutěže o titul ČESKÝ PEKAŘ ROKU 2015 – kategorie JUNIOR. Ve čtvrtek 19. března proběhlo finále a titul Nejlepší pekařský junior roku 2015 získala Denisa Špačková.

Foto: Český pekař roku 2015

Studentka Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice porazila ve finále devět pekařských soků.

Článek

Soutěž každoročně pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR. Každý z účastníků musel kupříkladu upéct pět kusů chleba, vytvářet pletýnky na čas, či upéct vánočku a chodský koláč.

Odborná porota hodnotila u soutěžících hlavně zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. U soutěžních výrobků pak posuzovala jejich vzhled, objem, kůrku, střídu, vůni a samozřejmě chuť. Ve finále se utkalo deset mladých pekařů a pekařek z celé České republiky.

Soutěže se zúčastňují většinou studenti nižších ročníků z pekařských škol, kteří zde získávají zkušenosti a připravují se na voňavé řemeslo. Jak na slavnostním vyhlášení uvedli zástupci Svazu pekařů, velkých i řemeslných pekáren je v Čechách mnoho a je proto potřeba je zásobit dobrými uchazeči o práci, kteří mají pekařinu rádi.

Dnes se již vyrábí na moderním strojním zařízení, přesto je profese pekaře stále poměrně řemeslně zaměřená a mladých talentovaných pekařů musí být dostatek. Vyučený pekař je v současnosti velmi žádanou profesí a má před sebou velmi dobrou perspektivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám