Článek
Soutěž každoročně pořádá Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR. Každý z účastníků musel kupříkladu upéct pět kusů chleba, vytvářet pletýnky na čas, či upéct vánočku a chodský koláč.
Odborná porota hodnotila u soutěžících hlavně zručnost, dodržování technologického postupu, ale také nápaditost a originalitu. U soutěžních výrobků pak posuzovala jejich vzhled, objem, kůrku, střídu, vůni a samozřejmě chuť. Ve finále se utkalo deset mladých pekařů a pekařek z celé České republiky.
Soutěže se zúčastňují většinou studenti nižších ročníků z pekařských škol, kteří zde získávají zkušenosti a připravují se na voňavé řemeslo. Jak na slavnostním vyhlášení uvedli zástupci Svazu pekařů, velkých i řemeslných pekáren je v Čechách mnoho a je proto potřeba je zásobit dobrými uchazeči o práci, kteří mají pekařinu rádi.
Dnes se již vyrábí na moderním strojním zařízení, přesto je profese pekaře stále poměrně řemeslně zaměřená a mladých talentovaných pekařů musí být dostatek. Vyučený pekař je v současnosti velmi žádanou profesí a má před sebou velmi dobrou perspektivu.