Hlavní obsah

Pekařky a pekaři mohou opět soutěžit o nejlepší valašský frgál

Novinky, Martina Žáčková

Letos již podvanácté mohou pekařky a pekaři poměřit svůj um v soutěži o nejlepší valašský frgál. Uskuteční se v neděli 6. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích.

Foto: Leona Brázdilová

Soutěž frgálů je každoročně vrcholem Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

Článek

„Vyzýváme tímto pekařky a pekaře k účasti. Do soutěže se může zapojit každý, kdo přinese svůj frgál nejpozději hodinu před začátkem. Vzorky nejdřív posoudí porota, v jejímž čele usedne předseda s příznačným příjmením - Ladislav Frgal. Poté mohou ochutnávat i návštěvníci. Ti navíc letos nově svými hlasy rozhodnou o vítězi kategorie kuriózních frgálů,“ uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí karlovického hotelu Lanterna, kde se soutěž pravidelně koná.

Kategorie neobvyklých frgálů a kuriozit je součástí soutěže teprve od loňska. „Každý rok nám pekařky vozí pro zpestření i různé zvláštní frgály - neobvyklých tvarů a velikostí, netradičně zdobené více druhy náplně, pomalované či popsané povidly… Tyto frgály nemohou být standardně hodnoceny, protože nesplňují soutěžní parametry, ale abychom jejich autorkám vyjádřili uznání, vymysleli jsme pro ně novou kategorii,“ dodala Zuzana Vašutová.

Frgál, platící za jeden ze symbolů valašské kuchyně, se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily.

Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita. Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé - meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové. Loni zvítězil hruškový frgál Zdenky Úlehlové z Halenkova. Vítězka letos přislíbila účast v porotě.

Soutěž si za uplynulé roky získala značnou popularitu a ochutnávku soutěžních frgálů si nenechají ujít desítky návštěvníků. Před dvanácti lety přitom vznikla spíše náhodou. „V našem hotelu se tehdy jako host objevil pan Frgal. Jeho jméno nás zaujalo, slovo dalo slovo a první ročník byl spíše neformální, hodnotilo se při něm pár frgálů z okruhu známých,“ popsala Hedvika Polášková, vedoucí recepce hotelu Lanterna, která stála u zrodu soutěže. Věhlas soutěže od té doby roste a s ním i zájem o účast. Loni již porota hodnotila rekordních 83 frgálů.

Pořadatelé uvítají, když se zájemci či zájemkyně předem ohlásí na vasutovaz@valachy.cz a uvedou počet soutěžních koláčů, které přivezou (maximum jsou 4 frgály různé náplně).

Karlovský gastrofestival se uskuteční 4. až 6. října, vstup na něj je zdarma. Kromě soutěže frgálů nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit a krajových produktů v místních hospodách a hotelech, galavečeře s valašskými šéfkuchaři i držitelem michelinské hvězdy Oldřichem Sahajdákem, frgálovou manufakturu, řemeslný jarmark, hudební vystoupení, barmanské večery, kuchařské show a další doprovodné programy.

Reklama

Výběr článků

Načítám