Hlavní obsah

Pěchotní srub Březinka: Když jsme se nebránili, máme aspoň muzea

Novinky, Vratislav Konečný

Bránit republiku, nebo nebránit? Diskuze o obraně republiky před Němci neberou konce, každá ze stran má svou pravdu. Před 2. světovou válkou se začalo s výstavbou opevnění, nejen u hranic, ale také uvnitř republiky. Mnohá byla zničena, některá sloužila vojákům, z některých jsou vojenská muzea.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Náchodský pěchotní srub N-82 Březinka je díky dlouholetému úsilí nadšenců z KVH Náchod a jejich přátel uveden jako Památník československého opevnění z let 1935 až 1938 do ideálního stavu.

Takto měly být pevnosti připraveny na vojenské akce. Pěchotní a dělostřelecké sruby umístěné na kopcích nad Náchodem měly rušivou palbou těžkých zbraní zadržet motorizovanou pěchotu a tankové svazy postupující směrem od Kladska. Srub měl dva pancéřové zvony, levý čtyřstřílnový pro těžký kulomet vz. 37, váha zvonu byla  21,6 tuny, pravý pro lehký kulomet vz. 26, třístřílnový, vážil 20,2 tuny. Byly instalovány koncem července 1938.

Po německé okupaci wehrmacht nechal všechny pevnostní zvony odstřelit, u některých objektů, i u N-S- 82, také střílny. Vše se naložilo na nákladní vlaky a putovalo do říše.

Mají originální kanon

Hlavními zbraněmi byl 47mm spřažený kanon s těžkým kulometem vz. 37, ráže 7,92. Jejich označení bylo L1. Náchodským se podařilo získat originální kanon z Norska, kam ho hitlerovci odvezli k obraně pobřeží.

Dalšími zbraněmi byla spřažená kulometná dvojčata vz. 37. Čtyři kulomety vz. 26 sloužily k potírání útočící pěchoty a palebně byly provázány podle zástřelných tabulek s vedlejšími lehkými pěchotními sruby. Okolí srubu zabezpečovaly drátěné překážky, v případě tankového útoku se počítalo s instalací tzv. českých ježků, které Němci později využili jako protiinvazní prostředky obrany na atlantickém pobřeží.

Kulometné střílny jsou zabezpečeny granátovým skluzem, pod nímž je takzvaný diamantový příkop. Posádka 32 vojáků sedmé roty III. praporu 18. hraničářského pluku měla k dispozici samostatnou filtrovnu vzduchu, která je na Březince dobová, plně funkční, rovněž jako originální telefonní ústředna.

Při prohlídce budete mít pocit, že co chvíli nastoupí vojsko a začne svůj každodenní život. Nad Březinkou je otevřen objekt Lom, na Dobrošově známá pevnost. Telefon na objekt: 731 886 069 nebo 603 776 961

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám