Hlavní obsah

Pavilon skla Klatovy – příjemné místo ke sváteční návštěvě

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Pokud se budete chtít o nadcházejících dnech potěšit pohledem na krásnou sklářskou tradici českých zemí a současně na práce nejmladší generace sklářských výtvarníků, tak je pro vás ideálním cílem klatovský Pavilon skla PASK.

Foto: ilustrační foto Karel Nováček

Klatovský Pavilon skla PASK v zimě, rok 2017

Článek

Stará zejména secesní skla zde najdete ve stálé expozici světově proslulé firmy Lötz a můžete je srovnat s návrhy a realizacemi o zhruba sto let mladšími, která zde jsou právě vystavena.

Aktuální výstava Mezinárodní sklářská sympozia Annín 2015 - 2019 je totiž věnována retrospektivě pěti ročníků mezinárodních sklářských sympozií, jež se konala v Anníně na Šumavě.

Na těchto sympoziích se setkává nejmladší generace sklářských výtvarníků z řady zemí světa. Zúčastnilo se jich již mnoho sklářských středních i vysokých škol a byly zde vytvořeny stovky nových designových a uměleckých předmětů. Práce vytvořené na sympoziích zůstávají v Anníně a jsou součástí sbírek zdejšího Sklářského muzea. Bohužel zůstávají zatím z nedostatku prostoru většinou v depozitáři.

Výstava připravená ve spolupráci se Sklárnou Annín v Pavilonu skla je tak první příležitostí k jejich přehlednému představení a rozhodně ukazuje, že i v současnosti mohou na Šumavě vznikat zajímavá skla a že šumavské sklářství dokáže napřáhnout ruku do budoucnosti.

O vánočních a novoročních svátcích bude pavilon skla otevřen ve dnech 28. - 31. 12., na Nový rok bude uzavřen a od 2. 1. 2020 nastane opět běžný provoz od 11.00 do 16.30 hodin.

Výstava Mezinárodní sklářská sympozia Annín 2015 - 2019 bude k vidění do 10. února 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám