Hlavní obsah

Park Hrabovjanka v Ostravě už dělá radost lidem téměř pět měsíců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dne 29. června 2018 byl za přítomnosti zpěvačky Anety Langerové a dalších hostů otevřen pro veřejnost Park Hrabovjanka v městské časti Ostrava-Hrabová. Park byl vybudován na základě dotačního programu na revitalizaci veřejného prostoru.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.11.2018 Park Hrabovjanka již téměř půl roku děla radost lidem v Ostravě.

Článek

Již v červenci byl Park Hrabovjanka navštíven mnoha občany. Do parku začaly chodit rodiče s dětmi, školky a děti ze základních škol.

Park začíná na konci setkání ulice Šidlovecké a Mlynářské v Ostravě-Hrabové. Těsně sousedí s cyklostezkou, která pokračuje k mostu přes řeku Ostravici. Parkem Hrabovjanka protéká potok Zyf, který se vlévá do potoka Ščučí a ten končí svoji cestu soutokem z řekou Ostravicí.

Park vybudovaly dvě mladé občanky Ostravy-Hrabové - Jana Batelková a Jana Václavíková, kterým se nelíbil zanedbaný, špinavý a zaneřáděný prostor okolo potoka.

„Nás obě ten prostor velmi zaujal svou rozlohou. Řekly jsme si, že uděláme vše, abychom to místo zrekultivovaly. A když jsme o tom společně uvažovaly, tak Magistrát města Ostravy, odbor životního prostředí, prostřednictvím náměstkyně primátora Kateřiny Šebestové vypsal dotační program na revitalizaci veřejného prostoru. Projekt jsme připravili, podali, komise jej vyhodnotila, vybrala nás a rada města schválila na projekt 999 000 korun. Tak jsme se pustily do práce,” informovaly autorky projektu Jana Václavíková a Jana Batelková.

„Projekt vznikl hlavně díky dvěma úžasným, aktivním dámám, které mají můj velký obdiv. Faktem ovšem je, že bez pomocí dalších dobrých lidí a přátel, kteří se od začátku nebáli položit ruku k dílu a věnovat tolik svého volného času a energie proměně této dříve nevzhledné a zanedbané plochy v tak nádherné a příjemné prostředí, by se to nepovedlo. Mám opravdu velkou radost z toho, jak krásné místo to je a že jsme takový projekt mohli podpořit,” uvedla Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora města Ostravy.

Na projektu se podílela Ing. architektka Iva Škrobová, která vytvořila studii. Postupně se studie začala tříbit a následně realizovat. Dle autorek projektu to byla náročná práce. Jen uvést prostor do náležitého stavu byl kus náročné práce, při kterém svými brigádnickými hodinami pomohli občané Hrabové, ti vzali Park Hrabovjanku za svůj. Pomáhali, hlídali, uklízeli.  

V současné době, kdy podzim na stromy maluje nádherné barvy, je Park Hrabovjanka ve stejném stavu jako na začátku, kdy 29. června 2018 spolu s Anetou Langerovou zasadily Strom svobody - Hrabovjanskou Lípu svobody. Nic není zničené, je tam čisto a stále pěkně. Vrbový altán se již tolik nezelená, ale na jaře, když uběhne téměř rok po vybudování parku, se opět lístečky vrby zazelenají a lidé najdou na lavičkách klid a posezení ve stínu.

V Parku Hrabovjanka jsou pro návštěvníky připraveny lavičky, houpačky pro všechny generace, neposedná kladinka, dřevěný chodník, kde se lidé dozví, jaké zvířátka, ptáci a motýli, rostliny žijí v parku. Vodní hrátky pomohou dětem pochopit sílu vody a určitě si projdou test "poznáš kameny". Pro obratné sportovce je připravena lanová dráha. 

Je toho hodně. I na podzim je dobré Park Hrabovjanku navštívit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám