Hlavní obsah

Památník Díky Ameriko! čeká oprava nebo výměna

Novinky, Miroslav Knotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prasklinami poškozený plzeňský památník Díky Ameriko čeká důležité rozhodnutí, a to, zda bude opraven či bude-li na jeho místě stát památník zcela nový.

Foto: Město Plzeň
Článek

„Odborná stanoviska expertů, která jsme obdrželi, hovoří zcela jasně – poškozené jsou oba dva pylony a navíc je toto poškození rozdílného charakteru,” informoval starosta centrálního obvodu Radislav Neubauer.  

Jižní pylon má jednu horizontální prasklinu se stoupajícím průběhem viditelnou od jižní strany k severu až do poloviny půdorysného rozměru pylonu, která by se mohla rozšiřovat a způsobit uvolnění a skluz horní poloviny památníku. Severní pylon je postižen více prasklinami, které mají poměrně komplikovaný průběh, většinou horizontální, ale také částečně i vertikální. Členění pylonu respektive jeho části na menší segmenty v důsledku přítomnosti sítě prasklin vytváří podmínky pro jejich případné oddělení od pylonu v budoucnu, což může například vyvolat mrznoucí voda v puklinovém systému.  

Aktuálnější nebezpečí hrozí u jižního pylonu. Časový horizont případného odpadnutí je obtížně odhadnutelný, hovořit se dá o měsících, ale také o desetiletích. „V přístupu k zajištění pylonů památníku je třeba první řadě vyloučit jakékoliv riziko pro občany pohybující se v jeho blízkosti a následně pak řešit cesty k nápravě stavu,” zdůraznil Radislav Neubauer. Podle architekta Jana Soukupa by oba pylony mohly být zpevněny konstrukcí, která bude zahalena textilií s výtvarným řešením, vztahujícím se k historické výpovědi památníku.  

Navrhované postupy jsou, podle odborníků, dva – konzervativní a radikální.  

Konzervativní spočívá ve stabilizaci pylonů tlakovou injektáží syntetickou pryskyřicí a propojení prasknutých částí pylonů pomocí táhel z nerezové oceli nebo také výtvarné stažení obou pylonů bronzovými pásy, které, kromě své technické role, budou uměleckým doplněním památníku. Tuto variantu lze provést až v letním období a nese s sebou nutnost pravidelné kontroly technického stavu pylonů, oprav a jejich opakování. Odhadovaná cena je 800 tisíc korun.  

Radikální náprava stavu spočívá v nahrazení obou pylonů novými, které odpovídají technicky i esteticky významu památníku, bez jakýchkoliv vad. Tato varianta by ale byla nepochybně dražší a vyšla by na zhruba 8 miliónů korun.  

„Jakou cestou nápravy stavu tohoto památníku se vydáme, je nyní na rozhodnutí vedení města, neboť finanční požadavky obou metod jsou zcela mimo možnosti našeho obvodu. Navíc se domnívám, že časový prostor k nápravě, vzhledem k blížícím se Slavnostem svobody, je příliš krátký,” dodal starosta.  

Reklama

Výběr článků

Načítám