Hlavní obsah

Památky lákají: na Nebílovy, Horšovský Týn, Švihov a Červené Poříčí bude o víkendu zlevněné vstupné

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Památková sezóna se pozvolna rozjela, tento týden ji zřejmě zbrzdí změna počasí, přesto ale zámky a hrady jsou připraveny na návštěvníky. V západních Čechách můžete využít víkendu 22. a 23. dubna k návštěvě čtyř objektů - Nebílov, Červeného Poříčí, Švihova a Horšovského Týna na reciproční vstupenku.

Foto: archiv NPÚ

Nebílovy, přední zámek

Článek

Národní památkový ústav připravil tuto akci ku příležitosti Mezinárodního dne památek, který se slaví 18. dubna. Jedná se o slevovou akci k návštěvě objektů, která ale platí jen pro jednotlivce nebo rodiny, ne hromadné výpravy.

Další objekt zdarma

„Pokud ve dnech 22. až 23. dubna 2017 navštívíte zámek Červené Poříčí, zámek Nebílovy nebo hrad Švihov, nevyhazujte vstupenku, ale předložte ji na pokladně druhého vybraného objektu, kde získáte vstup zdarma,” doporučuje návštěvníkům správce zámku Červené Poříčí Marcel Čermák.

Na nebílovském zámku, který se stále více proměňuje ze zanedbaného objektu na atraktivní památku, se můžete těšit na vernisáž obrazů plzeňského rodáka Lukáše Kudrny Pařezy ve větru, která proběhne v sobotu 22. dubna od 18.00 hodin.

„Jde již o 52. výstavu v zámecké galerii v Nebílovech. Chybět nebude pivo, párečky, ani výtečná hudba,” doplnil kastelán nebílovského zámku Milan Fiala.

O hudební doprovod se postarají Jiří Bláhovec (housle) a Václav Kočka (kytara). Výstava potrvá do 11. června.

Také Švihov láká návštěvníky

Na Švihově bude v tyto dny prohlídkový okruh Hrad – život na šlechtickém sídle mimořádně rozšířen o tzv. Gotický sál - místnost v přízemí severního paláce, kde se nachází galerie transferů vzácných gotických omítek ze zaniklého kostela sv. Wolfganga v Doupově. Ta je doplněna malou expozicí archeologických nálezů z hradu.

V téže místnosti bude probíhat i virtuální prohlídka hradu, která nabízí pohled do všech zpřístupněných prostor pomocí promítací techniky.

Ve výstavním sále u pokladny si je instalována výstava obrazů Pocity plzeňské malířky Andrei Elizabeth Sankó - potrvá do 30. června.

Státní hrad a zámek Horšovský Týn umožní stejně jako každý rok předem objednaným skupinám z domovů pro seniory a dětských domovů vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám