Hlavní obsah

Pálavské vinobraní o víkendu rozzáří historický Mikulov

Novinky, Jitka Sobotková

Víno ve všech podobách poteče proudem v každém zákoutí Mikulova. Ochutnávky burčáku, moštů a vína budou oslavou nejen pro laiky, ale také pro odborníky. Ve městě pod Pálavou se od pátku 11. až do neděle 13. září koná Pálavské vinobraní.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Po celé tři dny bude na mikulovském zámku probíhat Národní soutěž vín mikulovské vinařské podoblasti. Tradiční moravský folklór pak roztančí a rozezpívá návštěvníky nejen na náměstí Mikulova.

Nabitý folklorní program začíná už ve čtvrtek 10. září od 17 do 20 hodin na náměstí Zpíváním u vína a burčáku, tentokrát s Mužským pěveckým sborem z Pohořelic a okolí.

V pátek se příznivci lidové hudby a tance sejdou v 16.30 na náměstí při vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Téměř stočlenný soubor vystoupí s hudebně-tanečním pořadem Živá kronika, v němž zavítáme nejen do Čech a na Moravu, ale i na Slovensko, do Maďarska či Rumunska.

Vinný program začíná v 16 hodin na zámku Národní soutěží vín mikulovské vinařské podoblasti, která nabídne 373 vzorků vín od 50 vinařů, samozřejmě s veřejnou ochutnávkou. Degustace vína si návštěvníci mohou užít i v zámeckém sklepení a galerii vinařských lisů, kde se prezentuje Vinařství Marcinčák, Vinofol a Víno Mikulov.

„Mikulovská tradice je neodmyslitelně spjatá s výrobou vína. Na zámecké terase u Udírenské věže si mohou návštěvníci vyzkoušet tradiční zpracování hroznů se Sedleckými víny, v pátek budeme otevírat horu a zahajovat vinobraní s Národopisným souborem Pálava,“ uvedla Irma Konešová, hlavní produkční akce.

Vínu ve Vinařském městečku v Kapucínské ulici bude žehnat Bůh Bakchus a celý víkend zde bude k vidění hudební program folklorního zaměření, například Mužský a ženský sbor z Březí a Dolních Dunajovic, cimbálová muzika Kasanica, Gajdoši, Cimbaltrio nebo Píšťalenka.

Ani sobota a neděle se na Náměstí v Mikulově neobejde bez místních národopisných souborů, dechové hudby a cimbálu. V sobotu od 10 hodin se představí Dětský národopisný soubor Palavěnka a Palavánek, na něž naváže dospělá část Národopisného souboru Pálava.

Z hostujících souborů se představí slovenský folklórní soubor Rozsutec a se svými (s)prostonárodními písněmi nebudou chybět tolik oblíbené Kmotričky. Cimbálové umění pak předvedou Fagáni z Valtic, Gajdoši, Slovácko mladší a skutečným hudebním svátkem bude vystoupení populárního Hradišťanu s Jiřím Pavlicou.

V nedělním programu na Náměstí vystoupí Žalman & Spol., bratři Ebenovi a tradiční dechové hudby Legrúti, Kameníkovi muzikanti a Zlaťanka.

Kompletní program i veškeré potřebné informace o vstupenkách, dopravě, ubytování, parkování či případných omezeních pak najdete na webových stránkách www.palavske-vinobrani.cz i na Facebooku.

Reklama

Výběr článků

Načítám