Hlavní obsah

Padělky skončily v drtírně

Novinky, Leona Roháčková

Likvidaci 16 tun padělků značkových výrobků v hodnotě minimálně 15 miliónů korun provedlo v brněnské drtírně minulý týden pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ve Žďáru nad Sázavou. Zboží bylo zabaveno v tržnicích v Brně a v Hatích na Znojemsku.

Foto: Ilustrační foto Celní správa
Článek

"Jednalo se o více než 11 tisíc kusů falzifikátů oblečení, opasků, kabelek, peněženek , batohů a přes 19 tisíc kusů padělků obuvi světových značek jako je Lacoste, Puma, Adidas, Nike, Diesel, Kenvelo," uvedla Jana Rennerová z ÚZSVM. 

Kopie zboží byly zabaveny ve většině případů na tržnicích v Brně a u bývalého hraničního přechodu Hatě na Znojemsku.  ÚZSVM nechal v soulau s právními předpisy zboží mechanicky zlikviovat v brněnské třídírně odpadu.

V prvním pololetí roku 2011 bylo zlikvidováno více než 72 tisíc kusů napodobenin o váze téměř 21 tun, jejichž hodnota byla stanovena na více než 36 miliónů korun. 

ÚZSVM ale nelikviduje jen padělky zboží. "V minulosti jsme nechali zlikvidovat třeba  přeměty použité k trestné činnnosti. V naší kompetenci je rovněž likvidace movitých věcí, které pochází z neúspěšných dražeb, ale také padělky počítačových her na CD či filmová DVD.

V únoru 2010 například prostějovské pracoviště likvidovalo  přes 418 výtisků Zlaté knihy bájí a pověstí Josefa Milara. Knihy pocházely z trestné činnosti, která spočívala v porušování autorských práv. Převzali jsme je a zlikvidovali ve spalovně na základě dvou pravomocných rozhodnutí Okresního soudu v Prostějově," dodala Rennerová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám