Hlavní obsah

Osvojitelské rodiny vyrazily na společný víkend

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otcové a děti z Ústeckého kraje vyjeli na víkend do Smečna na Kladensku, aby prožili víkend plný zážitků, na které budou dlouho a rádi vzpomínat. Maminky tentokrát zůstaly doma a mezitím, co otcové dováděli s dětmi, měly možnost prožít víkend podle vlastních představ a bez rodinných povinností.

Foto: Archiv CPNRP Litoměřice

Otcové a děti na víkendu ve Smečně

Článek

Celou akci pod názvem Kdo si hraje, nezlobí aneb Expedice Smečno organizovalo Litoměřické Centrum pro náhradní rodinnou péči, o.p.s., které má s pořádáním podobných programů bohaté zkušenosti.

„Naším cílem bylo připravit víkend, na který by vyrazily pouze otcové se svými osvojenými dětmi. Děti a tatínkové tak mají příležitost vzájemně sdílet pouze sami sebe a maminky mohou prožít víkend tak, jak samy chtějí,” řekla k přípravě víkendu koordinátorka programů CPNRP pro rodiny s dětmi Charlotta Kočí.

Zvláštní část víkendového pobytu ve Smečně byla věnována fyzikálním pokusům, takže děti i tatínkové si mohli vyzkoušet, proč věci kolem nás fungují právě tak, jak všichni poznáváme v každodenním životě.

Na účastníky víkendu však nečekaly pouze hry a sportovní aktivity, ale pro tatínky také prostor pro výměnu zkušeností z výchovy svých dětí pod vedením zkušeného lektora, psychoterapeuta a speciálního pedagoga Pavla Kalpakcise, se kterým organizátoři víkendu dlouhodobě spolupracují.

„Mnohé rodiny znám již několik let a je krásné vidět, jak pěkné vztahy se v průběhu let vytvořily mezi osvojenými dětmi a jejich novými rodiči. Běžné rodinné starosti a problémy řeší každá rodina či manželský pár. Je však dobře, když si rodiče mohou své zkušenosti vzájemně vyměnit a pokud potřebují pomoci, jsem rád nápomocen. Odborných konzultací je pak třeba o to více, pokud se v rodinách vyskytnou problémy, se kterými si rodiče sami neví rady,” řekl ke spolupráci s Centrem pro náhradní rodinnou péči Pavel Kalpakcis.

Během vzdělávacího programu vyhrazeného pro tatínky na téma Role otce v dnešní době byl pro děti připraven volnočasový program pod dohledem zkušených asistentů, aby pro otce i děti bylo vytvořeno skutečně příznivé prostředí. Hlídání dětí během programu pouze pro rodiče zmínila ředitelka Centra Margita Šantavá: „Je to model, který jsme přejali z našich ostatních akcí. Jestliže potřebujete s rodiči v klidu pracovat, je hlídání ratolestí jedním ze základních prvků úspěchu."

Litoměřické Centrum pro náhradní rodinnou péči za více než 10 let své existence nasbíralo v oblasti pomoci rodinám s dětmi bohaté zkušenosti. V současné době podporuje přibližně 150 rodin. Své hlavní zázemí má v Litoměřicích, ale rozličné aktivity za dobu svého působení rozšířilo do celého Ústeckého kraje. Svou pobočku má také v Ústí nad Labem. Klienti mohou využít sociálně aktivizační službu pro rodiny v péči třetí osoby nebo zaregistrovanou službu odborného poradenství.

Hlavní náplní práce Centra pro náhradní rodinnou péči je dlouhodobá podpora rodin s dětmi v náhradní rodinné péči. Centrum pomáhá jak osvojitelům, tj. rodinám, které si opuštěné děti adoptovaly, tak také pěstounským rodinám. Zajišťuje odbornou pomoc při řešení akutních rodinných problémů, ale také odborná školení nebo zábavné programy.

Reklama

Výběr článků

Načítám