Hlavní obsah

Ostrostřelci uložili do památníku časovou schránku

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 11. dubna v odpoledních hodinách proběhlo ve Výsluní na Chomutovsku slavnostní uložení časové schránky do paty základů pomníku obětem padlých z roku 1878, který je právě restaurován.

Foto: Jana Krotilová

Nástup chomutovských ostrostřelců

Článek

V pět hodin se na výsluňském náměstí ozval výstřel z pušek a vzápětí již pochodoval sbor chomutovských ostrostřelců k pomníku. Nastoupenému mužstvu velitel Miroslav Vyhnis zavelel k další salvě a poté k poctě zbraň. Starosta města Výsluní Werner Klenot se ujal uložení schránky, která obsahovala kromě dokumentů ostrostřeleckých také odkazy na město (pohlednice, keramický znak města).

"Kromě průvodního dopisu pro budoucího nálezce a novin ze dne uložení jsme do schránky vložili především informace o našem spolku, fotografie a pamětní medaily našeho sboru," sdělila tisková mluvčí Chomutovské ostrostřelecké společnosti Jana Krotilová.

Pomník obětem padlých, vybudovaný Spolkem válečných veteránů v roce 1878, podstupuje v těchto dnech opravu. Na restaurátorských pracích se podílí také sochař a restaurátor MgA. Štěpán Bílek, místopředseda chomutovských ostrostřelců, jenž je zároveň autorem nápadu na uložení tohoto odkazu budoucím generacím.

Chomutovská ostrostřelecká společnost bude i nadále patronem pomníku a s městem Výsluní bude spolupracovat i při jiných příležitostech, například v září při Svatováclavské pouti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám