Hlavní obsah

Ostravský dětský sbor oslavil koncertem 105. výročí založení základní umělecké školy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarním koncertem oslavil Ostravský dětský sbor v neděli 21. dubna v Domě kultury města Ostravy 105. výročí založení Základní umělecké školy E. Marhuly v Ostravě. Na koncertě se prezentovaly všechny oddělení souboru od těch nejmenších až po těleso, které reprezentuje sbor na uměleckých soutěžích.

Foto: Josef Zajíc

Koncert zahájili ti nejmenší.

Článek

Dostaveníčko v Domě kultury města Ostravy si dali členové všech oddělení Ostravského dětského sboru s příznivci o jejich vystoupení. V 17 hodin koncert zahájil moderátor Mgr. Petr Handl a pak se na podiu vystřídal jeden sbor za druhým.

Nejprve zazpívali ti nejmenší Skřivánci Směs písní Petra Vitáska  a Jaromíra Nohavici. Po nich své umění,  do posledního místečka zaplněnému sálu, předvedli Slavíci a Kosi. Posluchači zaslechli perfektně provedené písně pod taktovkou Mgr. Evy Poláškové a hlavního sbormistra a vedoucího sboru Mgr. Milana Chromíka.

V polovině koncertu, před vystoupením hlavního tělesa sboru, následoval křest CD pod názvem Za Ostravu. Křtila ředitelka ZUŠ Eduarda Marhuly Mgr. Pavla Kovalová a zástupce Nadačního fondu ODS Petr Lachnit a sbormistr Milan Chromík.

"Všechna oddělení Ostravského dětského sboru čítají asi 120 dětí ve věku od 5 let až po dospělost. Tím si vychováváme členy hlavního sboru, který pak vystupuje na různých českých i mezinárodních soutěžích. Nejdále jsme byli v Japonsku. Ve čtvrtek 25. dubna se zúčastníme soutěže v Bratislavě. Sbor byl založen v roce 1986 a od té doby zpíváme a děláme radost jak zpívajícím tak posluchačům. Jsme rádi, že jsme mohli při tak krásné příležitosti pokřtít další CD a vystoupit zde na tradičním Jarním koncertu," řekl sbormistr a zakladatel souboru Milan Chromík.

V druhé části koncertu zazpíval hlavní sbor Ostravského dětského sboru písně převážně českých autorů. Koncert uzavřeli Frenštátskou voničkou lidových písní Milana Báchora.

Kromě všech dětí a dvou sbormistrů doprovázeli tělesa Mgr. Josef Fryščák a Jiří Najvar. Na klavír doprovázela MgA. Jana Davidová a Mgr. Pavel Rybka. Na zobcové flétny a bicí hrály Tereza Týnová a Mgr. Zuzana Tomášková. Instrumentální skupinu ZUŠ E. Marhuly vedl Petr Vitásek.

Činnost Ostravského dětského sboru podporují Nadační fond Ostravský dětský sbor, Statutární města Ostrava, Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky, Milan Veselý - zasílatelství, Free Zone Ostrava a. s., VPV Trading Ostrava a. s., Hametal, spol s. r. o

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám