Hlavní obsah

Ostravské muzeum připravilo výstavu Magie divadelního prostoru

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravském muzeu je od 24. září k vidění společný projekt muzea a Národního divadla moravskoslezského na námět ředitele divadla Jiřího Nekvasila podle scénáře Mgr. Andrey Pánkové a Dr. Ladislava Slívy Magie divadelního prostoru. Kurátorkou výstavy je Mgr. Lenka Černíková.

Foto: Josef Zajíc

Vladimír Šrámek: Maketa- opera Libuše, Bedřich Smetana režie: Rudolf Málek Vernisáž: 24.9.2012

Článek

Magie divadelního prostoru je první ucelenou výstavou ostravské scénografie Národního divadla moravskoslezského v prostorách Ostravského muzea.

Vernisáž výstavy Magie divadelního prostoru - Vladimír Šrámek a scénografie Státního divadla v Ostravě 1950 - 1990 zahájila ředitelka muzea RNDr. Jiřina Kábrtová. Kurátorka výstavy Mgr. Lenka Černíková poděkovala všem, kteří se na výstavě podíleli a především synům scénografa Vladimíra Šrámka Ondřeji Šrámkovi (dramaturg České televize) a Vratislavu Šrámkovi (docent DAMU Praha, hudební skladatel), kteří se vernisáže osobně zúčastnili. Ředitel NDM Jiří Nekvasil seznámil zúčastněné se stručnou historií ostravské scénografie.

Vladimír Šrámek (1927 - 2012) vystudoval scénografii na AMU v Praze. Od roku 1950 pracoval jako výtvarník a scénograf ve Státním divadle v Ostravě (nyní Národní divadlo moravskoslezské) do roku 1990. Spolupracoval s divadly v Opavě, Českém Těšíně, Šumperku, Olomouci, Brně, Praze, Ústí nad Labem a dalšími. Byl zván k práci na scénografiích v Německu, Polsku, Estonsku a Bělorusku.

"Vladimír Šrámek patřil k nejvýznamnějším scénografům ostravské jevištní tvorby. Vytvořil stovky návrhů k divadelním inscenacím všech dramatických žánrů. Přinesl do Ostravy scénografii na profesionální úrovni. Ačkoli pracoval i mimo ostravské divadlo, jeho tvorba zůstává navždy spjata s Ostravou," píše v úvodu katalogu k výstavě Mgr. Andrea Pánková.

Scénograf je jedním ze čtveřice hlavních tvůrců inscenací, ať již jde o činohru, operu, muzikál či balet. Scénograf svými nápady, návrhy a konečným řešením mnohdy navede režiséra k novým inscenačním postupům a spolu s hercem a hudebním skladatelem pak vytvoří špičkové dramatické  dílo.

V Ostravském muzeu ve třetím patře může návštěvník zhlédnout průřez dílem Vladimíra Šrámka. Jsou zde fotografie a makety jeho scénografických prací se špičkovými režiséry, jako byl například Radim Koval.

V dalších místnostech jsou práce scénografů a režisérů, kteří v NDM pracovali a tvořili v minulosti. Je zde připravena tvůrčí dílna Petra Matáska, který v interaktivních pořadech bude pracovat s mladými návštěvníky muzea. V přízemí pak jsou ukázky současných scénografů NDM.

K výstavě byl vydán reprezentativní 110 stránkový katalog, ve kterém je možné najít podrobný životopis a dílo Vladimíra Šrámka, fotografie z inscenací, které vytvořil.  Pro studijní účely  jsou v katalogu přehledně uvedeny jeho práce od roku 1949 i se jmény režisérů, s kterými pracoval.

Více na: www.ostrmuz.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám