Hlavní obsah

Ostravské divadlo Aréna reprízuje mimořádně úspěšnou Blechu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další reprízu úspěšné hry Blecha, jejíž autorkou je Američanka Naomi Wallace, uvede v pátek 14. prosince ostravská Komorní scéna Aréna. Inscenaci, která je uváděna v překladu Andrey Hoffmannové, režíroval Peter Gábor.

Foto: archiv Komorní scéna Aréna

Protagonisté úspěšné inscenace Blecha na jevišti Komorní scény Aréna.

Článek

Příběh nás zavádí do Londýna roku 1665, kdy ve městě vrcholí morová epidemie. Bohatý manželský pár, jehož služebnictvo na mor zemřelo, byl odsouzen k měsíční karanténě ve svém domě. Nyní zbývají pouhé tři dny a nedobrovolní vězni budou moci opět ven. Jenže právě v tu chvíli se v domě objeví nezvaní hosté - uprchlý námořník a tajemná mladá dívka. A tak morová stráž přinutí nesourodou čtveřici, aby v domě zůstala dalších 28 dní, tak jak to vyžadovaly tehdejší zákony. Společenské rozdíly pomalu berou za své a postavy postupně odhalují svá tajemství.

Naomi Wallace Blechu napsala s osobitým humorem, básnickou metaforou a současným jazykem, který historicky pevně ukotvený příběh nenásilně aktualizuje.

V mimořádně zdařilé inscenaci, která měla na jevišti Komorní scény Aréna premiéru v listopadu 2011 a která byla letos v červnu uvedena i na prestižním mezinárodním festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové, hrají Jan Fišar j. h., Alena Sasínová - Polarczyk, Josef Kaluža, Zuzana Truplová a Marek Cisovský.

Není to však jeden jediný úspěch - za roli Paní Snelgravové se dostala její představitelka Alena Sasínová - Polarczyk do nejužší nominace na Cenu Thálie za rok 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám