Hlavní obsah

Ostravská inscenace muzikálu Fantom Londýna získala hlavní cenu na festivalu v jihokorejském Daegu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Původní muzikál Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Fantom Londýna tvůrců Radima Smetany, Michala Prostějovského, Pavla Bára a Lumíra Olšovského získal 13. července hlavní cenu festivalu DIMF - DAEGU INTERNACINAL MUSICAL FESTIVAL.

Foto: Zdroj NDM.

Fantom Londýna v Daegu.Jižní Korea. Na červeném koberci ostravští umělci.

Článek

Začátkem července odletěl do Jižní Koreje soubor operety/muzikálu Národního divadla moravskoslezského, aby se zde v několika představeních prezentoval na Mezinárodním muzikálovém festivalu ve městě Daegu (Tegu) s původním českým muzikálem tvůrců Radima Smetany, Michala Prostějovského, Pavla Bára a Lumíra Olšovského Fantom Londýna. Muzikál vznikl na objednávku NDM. Světovou premiéru měl 16. a 18. května 2013 a je velmi úspěšný.

V příběhu lásky, děsuplných vražd i bujarého veselí odhaluje nikdy neobjasněné běsnění sériového vraha za časů viktoriánského Londýna konce 19. století. Autorský muzikál se vrací k mysteriózní postavě Jacka Rozparovače, o němž dodnes nevíme téměř nic. Během desítek let se zrodila řada pověstí a legend, na jejichž základě vznikly úspěšné romány, filmy a v NDM i zcela původní tajuplný muzikál, kde každá postava může být vrahem.

„Na závěrečném galavečeru, společném s udílením cen Festivalu DIMF, získal Fantom Londýna hlavní cenu Festivalu DIMF. Ceny si osobně převzali oba představitelé a režisér Lumír Olšovský se spoluautorem libreta Pavlem Bárem,” sdělila Marcela Bednaříková, tisková mluvčí NDM.

„Mimo to putuje do Ostravy také ocenění za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a to pro Janu Musilovou (v roli matky Henryho) a cena za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli pro Lukáše Adama (Henry). Mezi nominovanými za nejlepší ženský výkon v hlavní roli byla také Martina Šnytová (za roli Evelyn),” dodala Marcela Bednaříková.

Celkem se Fantom Londýna v průběhu festivalu odehrál před vyprodaným hledištěm  pro tisíc pět set diváků čtyřikrát a skladby z muzikálu zazněly i na slavnostním vyhlášení cen, které v přímém přenosu vysílala celostátní jihokorejská televize. Soutěže se dále zúčastnily muzikály z Velké Británie, Austrálie, Číny a Jižní Koreje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám