Hlavní obsah

Ostravská inscenace Lesík se bude hrát v Norsku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky dotaci na financování zájezdu odehraje činohra Národního divadla moravskoslezského dvě představení inscenace Lesík přímo v Norsku. Ve dnech 22. a 23. dubna se tak Lesík představí na prknech Národního divadla v Oslu.

Foto: Radovan Šťastný, NDM.

Ostrava 11.4.2016. Činohra NDM jede do Norska z inscenací Lesík.

Článek

Národní divadlo moravskoslezské uvedlo na podzim 2015 českou premiéru této divadelní hry Jespera Halleho v režii Victorie Meiric.

Příběh Lesíku rozvíjí detektivní zápletku, kdy se dospělé postavy snaží vrátit do svých vzpomínek z dětství, aby odhalily, co se tenkrát stalo s jejich "kamarádkou". Přítomnost se mísí s minulostí zrovna tak, jako se do reality promíchává snová imaginace. Ve snaze dopátrat se objektivní pravdy se počínají otvírat bolestivá témata jako domácí násilí či zanedbávání a zneužívání dětí.

„Na velkou výpravu na sever se vydáme 20. dubna, abychom inscenaci Lesíku představili domácímu norskému publiku (včetně v Norsku zdomácnělých Čechů). V pátek 22. dubna a v sobotu 23. dubna odehrajeme náš Lesík na studiové scéně norského Národního divadla, čímž se v Oslu bude Lesík hrát na scéně profesionálního divadla vůbec poprvé,” řekla dramaturgyně činohry NDM Sylvie Rubenová.

Režii inscenace měla norská režisérka Victorie Meirik. Scénu vytvořil přední norský scénograf Olav Myrtvedt. Kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková. Světelný design David Basika, videoprojekce František Pecháček a Pavel Příkaský, hudba Jakub Kudláček.

V Norsku se divákům představí: František Strnad, Robert Finta, David Janošek, Aneta Kernová, Lada Bělášková, Jiří Sedláček, František Večeřa, Lucie Končoková, Vít Hofmann, Petra Lorencová, Izabela Firlová a Ivan Dejmal.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Reklama

Výběr článků

Načítám