Hlavní obsah

Ostravská galerie Dole hostí Malby Davida Jedličky a Pavla Formana

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava MALBY Davida Jedličky a Pavla Formana byla v pondělí 28. ledna v 18 hodin zahájena vernisáží v Galerii Dole. Zmíněná galerie je součástí Antikvariátu a klubu FIDUCIA v Ostravě. Vernisáž zahájil a umělce představil Martin Mikulášek.

Foto: Josef Zajíc

Malby. Pavel Forman. Galerie Dole 28.1.2013

Článek

První letošní výstava v Galerii Dole je věnována prezentaci Davida Jedličky a Pavla Formana. Oba autoři své obrazy představili na pondělní vernisáži.

"Vzhledem ke svým studiím v ateliéru Dana Balabána na Katedře výtvarné tvorby Ostravské univerzity má David Jedlička k Ostravě blíž, a proto se s jeho tvorbou mohli diváci v Ostravě setkat častěji než s obrazy z Bruntálu pocházejícího Pavla Formana. Ten se Ostravou spíše jen prosmýkl svou výstavou v galerii Jáma 10 a účastí na workshopu na Dole Michal v roce 2007. Společně vystavují tito autoři v Ostravě vůbec poprvé," řekl v úvodu Martin Mikulášek.

Světoběžník, básník, malíř a performer Pavel Forman ve svých excentrických realizacích artikuluje svá témata prostřednictvím namixovaných odkazů k pop a street artu. Vrhá se do hraničních oblastí mezi malbou a dalšími uměleckými projevy - fotografií, kresbou, performancí a graffiti.

"Ve vztahu k Formanovu drivu, kterým se zmocňuje obrazových ploch, můžeme plátna Davida Jedličky vnímat spíše jako výsledek zklidněného nakládání s výtvarnými prostředky. Snad i proto jeho obrazy tolik sugerují vztah k moderní malířské tradici, z níž je nemimeticky pojatá barevnost hlavní nositelkou emocionálního vyznění námětu," uvedl Martin Mikulášek.

Výstava v Antikvariátu a klubu FIDUCIA v Galerii Dole v Nádražní ulici 30 v Ostravě potrvá do 10. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám