Hlavní obsah

Ostravská Černá louka hostila výstavu věnovanou vytápění a úsporám energie

Novinky, Josef Zajíc

Dějištěm již jedenadvacátého pokračování naší největší specializované výstavy k vytápění, úsporám energie a smysluplného využívání obnovitelných zdrojů Infotherma 2014 se stalo ve dnech 13. až 16. ledna ostravské výstaviště Černá louka.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava, INFOTHERMA 2014. Úvodní pozvánka. 16.1.2014

Článek

Specializovaná výstava Infotherma 2014 byla slavnostně otevřena 13. ledna. Celkem se na Infothermě 2014 prezentovalo 362 firem a institucí. Kromě domácích vystavovatelů se zde představily firmy z Rakouska, Polska, Slovenska a dalších států.

Program jednadvacátého ročníku Infothermy 2014 byl připraven na základě výsledků návštěvnických anket z předcházejících ročníků a mnohaleté spolupráce s předními odborníky z vysokých škol, výzkumných a vývojových pracovišť, cechů, svazů, asociací, společenství a s mediálními partnery.

Největší zastoupení ze 362 domácích a zahraničních firem měly pochopitelně novinky v otopných systémech, jejichž výrobci pružně reagují na problémy značné části obyvatelstva vytápět své příbytky ušlechtilými palivy. Na výstavě se proto představila více než polovina kotlů na tuhá paliva, která pokud  se v nich spaluje odpovídající palivo, splňují požadavky na únik zplodin. Návštěvníci se o tom mohli přesvědčit na venkovních výstavních plochách, kde byly v provozu.

Mezi zajímavosti výstavy bezesporu patřila panelová prezentace Kde na nás čeká energie? Představila se zde například možnost využívání tepla z hořících hald, geotermální energie ze zemského jádra, možné spoutání blesků, vzdušné elektřiny, využívání mikrořas či zahraniční zkušenosti s těžbou břidličných plynů.

V doprovodných programech byly pro návštěvníky pořádaný odborné informace například na téma tzv. komínové vyhlášce. Byly zorganizovány tři celodenní konference na téma: Kombinované využívání zdrojů energií, Tepelné čerpadlo v mixu zdrojů energií, Nízkoenergetická a pasívní výstavba - klady a zápory. Celé poradenství, vstup na konference a odborný doprovodný program byl pro návštěvníky výstavy zdarma.

Byly vyhlášeny soutěže: O nejlepší premiérovou novinku INFOTHERMY 2014, TOP Energie 2014, Alternativní zdroje, Nízkoenergetická pasivní výstavba, Úspory energií a soutěž TOP Design 2014. Také byla vyhlášena fotosoutěž na téma: Historie a budoucnost vytápění.

Výstavy se zúčastnilo zhruba 26 000 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám