Hlavní obsah

Oslavte v pivovaru Velké Popovice 140. výročí první várky piva

Novinky, Lukáš Klapil

V pondělí 15. prosince slaví pivovar Velké Popovice významné výročí. V tento den přesně před 140 lety uvařili velkopopovičtí sládci první várku piva. Na oslavu přichystal pivovar na víkend 13. a 14. prosince speciální jubilejní prohlídky pivovaru a mimořádnou školu čepování piva.

Foto: Pivovar Velké Popovice

Areál pivovaru Velké Popovice v zimě

Článek

Zakladatelem velkopopovického pivovaru byl baron František Ringhoffer. Ten přikoupil v roce 1870 ke svému kamenickému panství panské državy včetně Velkých Popovic s hospodářským dvorem. Významný průmyslník měl smělé plány a rozhodl se postavit nový pivovar právě ve Velkých Popovicích. Průzkumné vrty potvrdily, že v okolí byl vysoce kvalitní zdroj pitné vody.

V roce 1871 začaly na okraji Velkých Popovic u rybníka v sousedství hospodářského dvora zemní práce. „První várka piva byla v Pivovaru Velké Popovice uvařena v 60hektolitrovém kotli 15. prosince 1874 a o rok později již bylo uvařeno a prodáno 18 000 hl piva,“ uvedl ředitel pivovaru Jaroslav Hacko . Během několika let se díky oblibě velkopopovického piva stal pivovar třetím největším v zemi.

Každý návštěvník, který se o víkendu před 140. výročím první várky zúčastní jubilejní prohlídky pivovaru nebo školy čepování se sládkem, získá zdarma dárkové balení piva. A pokud bude některý z návštěvníků slavit 13., 14. nebo 15. prosince narozeniny, dostane originální kozlí trkací půllitr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám