Hlavní obsah

Oslava jara na Křivoklátě nabídne hudbu, staročeské speciality i velikonoční pivo

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atmosféru staročeských zvyků, řemesel a života našich předků z doby před zhruba 150 lety si můžete vychutnat na oslavě svátků jara na Křivoklátě. Bohatý program plný písniček, zvyků, divadla a kejklířů doplní jedinečné speciality dřívějších dob se zeleným velikonočním pivem.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

V samém srdci historie oslavíte nejen svátky jara na Křivoklátě (4. až 6. dubna). Vychutnat si můžete atmosféru staročeských zvyků, řemesel a života našich předků. Na dolním nádvoří bude připraven veliký řemeslný jarmark. Po celou dobu jarmarku bude návštěvníky bavit bohatý program plný písniček, zvyků, divadla a kejklířů.

Vystoupí divadlo Taška Kladno (4. 4. od 12 hodin, 5. 4. od 11 hodin a 6. 4. od 11.30 hodin), v několika denních vstupech kejklíř Vojta Vrteka na zahájení a v závěru zahraje křivoklátský flašinetář. V sobotu a v neděli zpestří program rakovnická folkrocková kapela Hradní duo (4. 4. od 12.30 a 13.45 hodin, poté 5. 4. od 11.30 a 12.45 hodin), v pondělí poberounská hudební skupina Třehusk (v 10.30 a 12 hodin a odpoledne v 14.30 a 15.30 hodin).

Velikonoční zvyky připomene dětský folklórní soubor Borůvky (v sobotu od 11 hodin), v neděli zazní lidové písně v podání Křivoklátských Hudců (od 15.30 hodin). V hradní kapli zazní Velikonoční koncert v podání smíšeného pěveckého sboru SUDOP Praha (4. 4. od 16.15 hodin) a na programu bude i mše svatá (6. 4. od 10.30).

K tomu všemu můžete ochutnat jedinečné speciality dřívějších dob a vše zapít zeleným velikonočním pivem.

Prohlídková trasa Gotické paláce

S historií hradu a českých zemí od středověku až po dvacáté století i s vývojem uměleckých slohů od románského přes ranou gotiku až po pozdní gotiku Vladislavskou se seznámíte při prohlídce hradu.    

Prohlídková trasa Gotické paláce zahrnuje nejen srdce Křivoklátu - hradní kapli, sály rytířský a Velký královský, horní nádvoří, ale také místnost nazývanou Stříbrnice, hradní sklepení, užívané nejčastěji jako vězení, a přízemí Velké věže - hladomornu. Na závěr vás průvodce zavede do lapidária.  

Rozšířená prohlídková trasa Gotické paláce zahrnující horní nádvoří a většinu interiérů horního hradu vede dále jednou z největších hradních knihoven u nás - zhlédnete rodovou obrazárnu knížat z Fürstenberku a jejich muzeum s unikátní sbírkou saní.   

Na Výběrové prohlídkové trase Celým hradem navštívíte všechny přístupné prostory na hradě. Kromě prostor trasy Gotických paláců návštěvníky zavede i na hradby a do věže. V exteriérové části odhalíte středověký fortifikační systém, tedy jižní hradbu horního hradu, východní hradební břit, baštu a křivoklátský donjon, tedy obrannou a obytnou velkou věž.

Reklama

Výběr článků

Načítám