Hlavní obsah

Ornitologové umístili budku pro sokoly na komín malešické spalovny

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z České společnosti ornitologické umístili na komín spalovny ZEVO Malešice hnízdní budku pro sokola stěhovavého. Pokud budku obsadí, půjde o druhé hnízdiště v Praze. Doposud jediným pražským hnízdištěm sokola stěhovavého je komín teplárny v Michli, kde loni poprvé zahnízdil jeden pár.

Foto: Dušan Rak

Sokol stěhovavý v letu.

Článek

Na vybudování nového hnízdiště se dohodli zástupci ČSO se společností Pražské služby, která ZEVO Malešice provozuje.

„V okolí spalovny pravidelně pozorujeme samici sokola stěhovavého a komín ZEVO Malešice je pro zahnízdění velmi vhodným místem. Ptáky zde nikdo nebude rušit a budou zde mít dostatek potravy,” uvedl Dušan Rak, který se v ČSO na ochranu sokolů specializuje. Hnízdní budku ornitologové umístili na druhý ochoz komína, nacházející se ve výšce 100 metrů.

„Společnost Pražské služby se dlouhodobě angažuje v ekologicky přínosných projektech. Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem přispět k záchraně kriticky ohroženého druhu,” komentuje rozhodnutí mluvčí Pražských služeb Julián Záhorovský.

Sokol stěhovavý z českého území zcela vymizel v 60. a 70. letech minulého století. „Stalo se tak kvůli masivnímu používání pesticidu DDT. Sokoli u nás, stejně jako v téměř celé Evropě, vyhynuli - a až v posledních dvaceti letech se díky zákazu DDT a systematické ochraně začínají pomalu do Česka vracet,” uvedl Dušan Rak. „Každý další hnízdící pár tohoto dravce tak považujeme za velký úspěch,” dodal.

Přirozená hnízdiště sokolů stěhovavých se nacházejí ve skalních biotopech, kterých v Česku není dostatek. Jejich nejčastější potravou jsou holubi. Na celém území Česka hnízdí momentálně jen asi 60 párů těchto kriticky ohrožených dravců.

Projekt instalace hnízdních budek pro sokola stěhovavého je finančně podpořen Magistrátem hl. m. Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám