Hlavní obsah

Orli, jestřábi, káňata i další opeření dravci se po osmačtyřicáté "slétli" v Opočně

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. října skončilo v Opočně 48. mezinárodní setkání sokolníků – akce evropského významu, Klubem sokolníků ČMMJ. Letos se zúčastnila téměř stovka majitelů orlů, káňat, jestřábů nebo rarohů z několika evropských zemí.

Foto: Dana Ehlová

V sobotu 10. října skončilo v Opočně 48. mezinárodní setkání sokolníků – akce evropského významu, Klubem sokolníků ČMMJ.

Článek

Setkání bylo zahájeno 8. října v 10 hodin na nádvoří renesančního zámku v Opočně a v průběhu tří dnů absolvovali sokolníci se svými dravci lovy na třiceti sedmi honitbách ve východních Čechách.

Vedle toho je už tradičně sobotní dopoledne vyhrazeno pro veřejně přístupné ukázky sokolnictví  na Vodětínském kopci v Opočně. Prohlédnout si dravé letce zblízka mohli zájemci také v zámeckém parku před letohrádkem.

Na závěr každého dne se za zvuků loveckých fanfár a značné pozornosti veřejnosti koná slavnostní výřad ulovené zvěře na zámeckém nádvoří. Během 48. setkání bylo uloveno více než 120 kusů zajíců, bažantů, ale také srnčího.

Dodejme, že sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii a největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Tradice sokolnictví u nás je také velmi stará a spadá do doby Velkomoravské říše. Největšího rozmachu dosáhlo ve středověku.

Zpočátku byl vycvičený dravec velmi důležitým pomocníkem při opatřování potravy. Lov prostřednictvím dravců ztratil na významu vynalezením palných zbraní. Zájem o tento způsob lovu začal upadat po vynalezení palných zbraní.

Tomuto zajímavému koníčku se v České republice věnuje v současnosti několik stovek sokolníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám