Hlavní obsah

Originální autíčka se proháněla sálem kulturního domu místo čertů

Novinky, Jana Melicharová

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky pořádala 2. ročník roboticko-konstrukční soutěže Auto jede.

Foto: Jana Melicharová

Soutěž Auto jede začíná

Článek

Ve čtvrtek 6. prosince byste čekali, že v sále Kulturního domu v Dobrušce bude řádit Mikuláš se svými čerty, ale nebylo tomu tak. Proháněla se tu originální robotická autíčka, která zkonstruovali žáci a studenti ze základních a středních škol z celého východu Čech.

To zde SŠ – PVC pod patronací města Dobrušky pořádala již 2. ročník roboticko-konstrukční soutěže Auto jede. V této soutěži musí každý z účastníků, kterými jsou tříčlenná družstva ze základních nebo středních škol, v 3D CAD softwaru navrhnout, vyrobit, odprezentovat a ještě na závodní dráze předvést svoje originální autíčko. To pak musí projet určenou dráhu za pomoci snímačů čáry, která je plynulá od začátku do konce nebo je s křižovatkami.

Odborná komise pak u každého autíčka posuzuje kvalitu konstrukčního a designového řešení, rozměry a čas při projetí dráhy.

A tak již od rána sál kulturního domu hučel urputným bojem dvanácti týmů, který byl ale celý den veden v rámci fair play.

Tuto úžasnou atmosféru si letos poprvé také užívali členové technologického klubu Tékáčko z Albrechtic, kteří soutěžili v kategorii žáků základních škol. Jejich vedoucí Zuzana Drahošová vše shrnula slovy: „Letos jsme tu poprvé a naše děti jsou úplně nadšené, dokonce tu už navazují spolupráci se studenty středních škol. Je to tu prostě super a za rok určitě přijedeme.“

Za studenty středních škol vše shrnul student pořádající SŠ – PVC Jiří Soukup, který se se svým týmem umístil na skvělém 2. místě: „Soutěž tohoto typu, kde se spojují robotici a mechanici, u nás v republice není. A právě na té naší se mi líbí, že se řeší konstrukční a designové provedení dohromady. Že musíme vyřešit samotný návrh autíčka s jeho výrobou i naprogramováním.“

A protože se v dnešní době žádná soutěž neobejde bez patronů a sponzorů, tak patronem té dobrušské se již podruhé stalo samotné město Dobruška. Její starosta Ing. Petr Lžíčar, který přišel soutěžící také pozdravit, svými slovy soutěž podpořil a vyjádřil nadšení z toho, že i ti nejmladší a i mladí mají zájem o obor, který je v dnešní době tak potřebný a jehož absolventi na trhu práce chybí. Poděkování určitě také patřilo dobrušské firmě König a Bauer Grafitec, která pro vítěze společně se samotnou školou a městem Dobruškou připravila hodnotné ceny.

Kdo vyhrál, to v té úžasné atmosféře nebylo tak podstatné, ale v kategorii základních to bylo družstvo TAJ ve složení T. Jakl, A. Myler a J. Zahajský z Tékáčka z Albrechtic a v kategorii středních škol vítězství obhájila VOŠ a SPŠ z Rychnova nad Kněžnou a její tým ROBOTEC ve složení P. Toman a J. Mikmek.

To už se ale sálem nesl potlesk na otevřené scéně pro všechny pořadatele 2. ročníku soutěže Auto jede ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám