Hlavní obsah

Orient v evropské zemi

Novinky, Šárka Stanieczková

Nedaleko Mostaru v Bosně a Hercegovině, se ve městě Počitelj rozkládá pevnost a mešita Šišmana Ibrahima Pašy. Je to místo na krásný výlet a poznání okolí s osmanskými prvky v krajině.

Foto: Šárka Stanieczková

Počitelj

Článek

Podél města Počitelj protéká řeka Neretva, město leží na jejím levém břehu.

První písemně doložená zmínka pochází z roku 1444. Během občanské války v letech 1992 - 1996 bylo město značně poškozeno. Ale i tak se dost velká část zachovala, a nyní ji jezdí obdivovat turisté.

Architektura sestává především ze středověkých a osmanských prvků. Do středověké skupiny se řadí jádro pevnosti. Architekturu z dob Osmanské říše tvoří Šišman Ibrahim-pašinova mešita, muslimská náboženská vysoká škola, lázně a hodinová věž.

Najdete zde několik stánku a obchůdků se suvenýry, památeční prvky z dob války, jako jsou makety zbraní nebo nábojnice jako třeba přívěšek nebo z nábojnic vytvořený tank. Z věže v pevnosti, kam se těžko dostává a je potřeba mít pevnou obuv, je překrásný výhled na městečko a řeku Neretvu.

Nedaleko směrem k hranicím s Chorvatskem se rozprostírá národní park Blačinská jezera - peračko blato, který také stojí za zhlédnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám