Hlavní obsah

Opravené varhany v Kuksu se představí na koncertě

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno opravené varhany v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu se představí na slavnostním koncertu, který se uskuteční v sobotu 13. května. Účinkovat budou varhaníci Pavel Svoboda a Vít Havlíček. V rámci koncertu se uskuteční i krátká přednáška Petra Koukala, hlavního organologa NPÚ.

Foto: Královédvorský chrámový sbor (archiv)

V sobotu 13. května 2017 se uskuteční v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu slavnostní koncert u příležitosti nově opravených varhan v tomto kostele.

Článek

Královský nástroj rozezní laureát varhanní soutěže Pražského jara a Bachovy soutěže v Lipsku Pavel Svoboda a spolu s ním varhaník, hudební teoretik a pedagog pražské AMU Vít Havlíček, který byl iniciátorem opravy tohoto nástroje.

Posluchači se mohou těšit na slavnou Toccatu a fuga d moll J. S. Bacha, ale i skladby Josepha Haydna, Jana Křtitele Vaňhala a dalších autorů. Není náhodou, že se oba umělci věnují kromě interpretace také ochraně historických varhan a propagaci varhanní kultury.

Zpestřením koncertu bude přednáška hlavního organologa Národního památkového ústavu Petra Koukala, která vyplní pauzu mezi vystoupením interpretů. Během připravené prezentace, včetně obrazové dokumentace promítané na plátně, se posluchači dozví zajímavosti nejen o varhanách v Kuksu, ale také o významu, stavu a opravách jiných nástrojů v kontextu regionu východních Čech i celé České republiky.

Připomeňme, že v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu se nacházejí dvoumanuálové varhany s pedálem, které do původních barokních skříní postavila v roce 1906 firma Gebrüder Rieger z Krnova jako opus 1309. Varhany jsou v současné době využívány převážně koncertně. Oprava provedená varhanářem Robertem Pončou by měla být zárukou dobrého stavu a spolehlivějšího používání varhan v budoucnu.

Koncert začíná v 16 hodin a pořádá ho Královédvorský chrámový sbor spolu se správou hospitalu Kuks. Akci finančně podpořilo město Dvůr Králové nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám