Hlavní obsah

Opomíjená perla Blanského lesa - Chvalšiny

Novinky, Petr Hejna

Pokud zamíříte do Českého Krumlova nebo na Zlatou Korunu, nevynechte kostel s úchvatnou výzdobou nedaleko. Jen pár kilometrů od zmíněných vyhledávaných turistických cílů leží v půvabné krajině úpatí Blanského lesa zdánlivě nenápadná obec Chvalšiny, místo s bohatou historií a turistickými zajímavostmi.

Foto: Petr Hejna

soška sv. Šebestiána

Článek

Dominantou a hlavní památkou je kostel sv. Marie Magdaleny, pozdně gotická stavba z let 1487 - 1507. Návštěvníka překvapí důmyslná síťová klenba lodi i presbytáře, stejně jako barevná vitrážovaná okna.

Obrazová výzdoba prostor kostela je rovněž nečekaná, od fresky s motivem dvanácti apoštolů (kolem r. 1 500, stejně jako Kalvárie pod kůrem), přes obrazy Tří králů a Útěku svaté rodiny do Egypta od Lukáše Planka ze Zlaté koruny,až po štukové kartuše s vyobrazením Patnácti tajemství růžence. A to zdaleka nejsou jediná malířská díla, které je možno v kostele shlédnout.

Krom hlavního oltáře je zajímavá Mariánská kaple, přistavěná do levé strany lodi r. 1760, nebo kazatelna z 18. století. Při pohledu na budovu z vnějšku za povšimnutí stojí rozhodně starobylý severní portál, stejně jako arkýř na západní zdi.

Na protáhlém náměstí, v jehož středu kostel stojí, se u několika domů dochovala gotická kamenná ostění, datovaná do doby stavby kostela.

Rozsáhlejší galerie interiéru kostela i okolí (44 snímků) zde: http://www.transfernet1.wz.cz/chvalsiny.htm

Dalším tipem při návštěvě obce je prohlídka místního muzea, kde naleznete stálou expozici Schwarzenberského plavebního kanálu, významné jihočeské technické památky.

Celá okolní krajina má teď s barvami podzimu opravdu výletníkům co nabídnout, stejně jako i obyčejným bezvěrcům (ke kterým se počítám), chvalšinský kostel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám