Hlavní obsah

Ooo! aneb Opočno ve fotografiích

Novinky, Dana Ehlová

Rok 2018 byl pro Opočno rokem velkých oslav - uplynulo totiž úctyhodných 950 let od první písemné zmínky o městě. Při této příležitosti mimo jiné vznikla i reprezentativní publikace Opočno ve fotografiích, obsahující několik desítek pohledů na krásná zákoutí, náměstí, zámek či zámecký park.

Foto: město Opočno (archiv)

Opočno vydalo u příležitosti 950 od první písemné sbírky o městě knihu fotografií.

Článek

Přestože byla kniha Opočno ve fotografiích pokřtěna už 9. června a od té doby si určitě našla cestu k mnoha rodákům, obyvatelům či návštěvníkům města pod Orlickými horami, mohla by se stát právě v závěru roku hodnotným vánočním dárkem.  

Soubor fotografií Michala Fanty slouží nejen jako průvodce místy, která nelze při návštěvě města minout, ale také pro připomenutí, jak krásné Opočno je.

Osobité pohledy objektivem fotografa provází kulturními památkami, romantickými zákoutími, zámeckým parkem či oborou, což dokládá i pojmenování jednotlivých kapitol: Trčkovo náměstí - Zámek - Zámecký park, obora - Kupkovo náměstí - Švamberk a Podkostelí - Nad Opočnem - Noční Opočno.

Pokud v knize - jak ti zdejší, tak ti zdaleka - objeví místa, jejichž malebnost v denním shonu nebo během krátké návštěvy často přehlédnou, naplní se tím i užaslý výraz Ooo! uvedený v názvu.

Ten navíc ještě detailněji odtajňuje jeden z nejpovolanějších, Miloň Čepelka, čestný občan Opočna, který v předmluvě mimo jiné uvedl:

„Sám jsem od dětství zamilován do jména OPOČNO. V dávném obdivném textu přirovnal jsem jeho tři "O" ke třem prstenům, jimiž jako by spoutávalo své obyvatele a obdivovatele. Má však i další kvality. Je v něm náznak OPOry, může v něm být sázka OČ, ale také POČátek, POČin, odPOČinek. Ani čteno zpětně neztrácí svéráz a odkazuje dokonce k mezinárodním souvislostem, vždyť někomu může ONČOPO znít ohlasem až japonským. Přitom jsou ryze české i jeho místní názvy Broumar, Dubina, Líšťovina, Podzámčí a okolí Dobruška, Mělčany, Mokré, Pohoří, Přepychy, Semechnice, Trnov, a pokud vám mezi příklady něco chybí, neurazte se, vyčerpávající výčet není cílem.”

Známý cimrmanolog dále připomíná, že podle numerologů je z výročního čísla 950 výsledné 5, prvočíslo v tajemné symbolice spjaté se všímavým a ostražitým duchem. „Shrnuto a podrženo: OPOČNO je město Omamné, Poctivé, Otcovské, Čarovné, Nepominutelné a Ochotné přivítat nejen každého, kdo v dobrém přichází, ale také znovu pozvat každého, kdo v dobrém odchází. Vykroč odvážným krokem k tisícovce, milé Opočno!” uzavírá Miloň Čepelka.

Knihu vydalo město Opočno, finančně přispěl Královéhradecký kraj. Grafickou podobu připravil rodák Ondřej Marek. Opočno ve fotografiích lze zakoupit v Informačním centru na Kupkově náměstí v Opočně za 230 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám